Медиа артист и професор на Универзитетот од Мериленд, Хасан Елахи објасни во својот TED говор дека денес иако споделуваме се, локација, слики и други статуси, сепак тоа не значи дека ние сме целосно откриени пред светот. Проектот на г. Елаџи започнува откако тој беше погрешно идентификуван од американското Федерално биро како сомнително лице и најверојатно […]

Прочитај повеќе

Полека но сигурно, од привлекување на 10 милиони корисници пред неколку месеци, до 1 милијарда чекирања, Foursquare станува локациска мрежа која во моментот е без посериозна конкуренција. Можеби Facebook со своите Places е конкурентен, но е без интеракцијата и игривоста која ја нуди Foursquare со освојувањето на беџови, градоначалници и доделување поени. Foursquare, бидејќи се […]

Прочитај повеќе

Се чини некои друштвени мрежи се грижат за приватноста на своите корисници. Foursquare претстави нова опција која има за цел да им оневозможи да корисниците несакајќи да ја споделуваат својата домашна адреса. Новата опција функционира така што им овозможува на корисниците да одберат една локација како нивна домашна адреса. Откако ќе означите одредена локација како […]

Прочитај повеќе

Facebook најави неколку промени во обид да го подобри споделувањето. Беше објавен нов интерфејс за преглед на фотографии со поголема резолуциjа, од сега ќе бидете известени ако некој ве тагира на слика, и се претставија нови опции за споделување статуси и подобра приватност. Овие новини, кои Facebook ги стартува постепено, сега се достапни за скоро […]

Прочитај повеќе

Google најави нова опција за корисниците на Chrome ќе може да се пребарува локации на Google Maps користејќи го гласот, поточно сега не треба да напишете ништо во пребарувачот за да најдете некоја локација. Сè што ви треба за да ја користите опцијата за пребарување со глас е микрофон. Оваа новина претставува огромно олеснување на […]

Прочитај повеќе

Facebook најави голем број на промени во услугите што ги нуди оваа друштвена мрежа, промени кои ќе имаат за цел да ја подобрат приватноста на корисниците. Овие промени требаше да дојдат многу порано, но појавувањето на Google+ и нивната одлична политика за приватност, влијаеше на Facebook конечно да ги послуша корисниците и да превземе нешто […]

Прочитај повеќе

Стартапот за групна комуникација, кој е стартуван само пред година дена, GroupМe, сега е во сопственост на Skype, популарен VoIP сервис кој неодамна беше и самиот купен од Microsoft за 8,5 милијарди долари. Skype наскоро ќе биде интегриран во Microsoft платормите xBox 360, Kinect, Office 365 и Windows Phone. Токму тука GroupMe, кој се покажа […]

Прочитај повеќе

Според 4sq, едно од најчестите чекирања на локацискиот сервис доаѓа токму од настаните, и дека корисниците не сакаат да споделат локацијата на која се одржува настанот, туку сакаат да споделат дека се на настан, на концерт, кино, на натпревар. Сега Foursqure ќе овозможи да се чекираат од настани. За да го овозможи ова Foursquare ќе […]

Прочитај повеќе

Американскиот претседател Барак Обама и Белата куќа сега се на Foursquare. Профилот на Белата куќа на локацискиот сервис ќе содржи совети и препораки за како да се комуницира со администрацијата, историски информации и други детали, како и листа на места каде што претседатолот ќе се чекира. Корисниците кои ќе го следат профилот ќе ги добиваат […]

Прочитај повеќе

Foursquare претстави нова опција наречена Top Lists преку која ќе може да се групираат омилените локации. Тоа што е интересно е што наместо корисникот самиот да ги составува листите, Foursquare ќе предлага места кои треба да се стават во листата, одредувајќи ги според локацијата и според видот на местото, пример, италијански ресторани, барови, плажи, хотели… […]

Прочитај повеќе

Сигурен сум дека до сега секој има изгубено, или им бил украден, барем еден мобилен телефон. Јас имам изгубено само два, за среќа прилично обични, без никакви посебни можности. Доколку беа од новите паметни телефони ќе беше исто како да сум изгубил дел од мене, продолжена рака која ги чува сите информации и сите контакти […]

Прочитај повеќе

Релативно малиот локациски сервис, со само 10 милиони корисници, за само две недели најавува две големи соработки кои ќе го промовираат и ќе му овозможат да си ги зголеми приходите. Првата договорена соработка во минативе недели е со American Express, а втората, како што открива Wall Street Journal, е со Groupon. Groupon e сервис за […]

Прочитај повеќе