Во декември Facebook го купи локацискиот сервис Gowalla. Тогаш мислењата беа дека целта на аквизацијата е тимот зад сервисот кој е доволно талентиран да креира сервис на друштвената мрежа кој ќе ги ангажира корисниците да ја споделат својата локација. Сега поранешниот директор на Gowalla, Џош Вилијамс, открива дека работaт токму на тоа. Facebook претстави нови […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа за споделување локации реши да ги прифати слободните OpenStreetMap, и да ги интегрира во својата мрежа. Ова значи дека наместо Google Maps ќе гледате малку поинакви мапи, но не и помалку детални. Foursquare објаснува дека одлуката за промена на мапа е да си направат своја детална мапа, користејќи ги податоците од OpenStreetMap, кој […]

Прочитај повеќе

Навистина започнува да ми се допаѓа репликата „Постои апликација за тоа“ (“There’s an app for that“). Oвојпат ги издвојувам оние кои може да ви се најдат кога патувате и со кои полесно може да ги дознаете местата кои вредат да бидат посетени дур сте таму. Tripit Една од најупотребуваните апликации за организирање на патувања е […]

Прочитај повеќе

На 4-ти декември 2011-та, македонската Foursquare заедница стана прва на Балканот која успеа да ја отклучи Super Swarm значката. Во периодот од 13 до 16 часот над 290 корисници се чекираа (споделија локација) од трговскиот центар Рамстор во Скопје. Настанот беше навистина успешен, добро организиран, добро посетен и имаше добра реакција од Рамстор, и од […]

Прочитај повеќе

Нова Facebook опција ќе ви предложува кои настани да ги посетите според локација и музика која ви се допаѓа. Опцијата сè уште се тестира, но некои корисници доколку кликнат на Events ќе можат да видат кои настани им ги сугерира Facebook. Suggestive Events ќе следи неколку фактори. Наместо да се листаат само тие настани на […]

Прочитај повеќе

Time.mk, во соработка со Web Factory, претстави мобилна апликација за Настани која е „е ваш персонализиран џебен консултант кој во чекор ве следи и информира за градските настани.“ Настани на Time.mk беше стартувани пред два месеца и е сервис кој ги агрегира сите настани од разни градови, нешто слично како што го прави тоа со […]

Прочитај повеќе

Собирањето на значки не е ново хоби, но дали овој пат може да има и некои поголеми екстерни ефекти? Сега кога знаеме дека двеста и деведетесет луѓе може да се соберат на едно место во Скопје заради искористување на попусти, можеме да се запрашаме дали друштвенте мрежи како Foursquare може во нашава средина да се […]

Прочитај повеќе

Локацискиот стартап ја надмина бројката од 15 милиони корисници. Ова се пет милиони нови корисници од пред само шест месеца, кога во јуни Foursquare надмина десет милиони корисници. Скоро половина од корисниците се надвор од САД, која е земјата каде стартуваше Foursquare во 2009-та година. Овие статистики беа откриени во имејл испратен од Foursquare до […]

Прочитај повеќе

Кога Facebook го купи локацискиот сервис Gowalla за необјавена сума, целта на друштвената мрежа не беше да ја искористи технологијата, туку да го најми талентот. Gowalla ќе биде изгасена бидејќи Facebook веќе ja има својата Places платформа. Но, основачите Џош Вилијамс и Скот Рејмонд заедно со програмерите на Gowalla сега се селат од Тексас во […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за гео-локација FourSquare која сега има повеќе од 15 милиони корисници претстави уште една нова функционалност наречена “Save to FourSquare” која им овозможува на корисниците да сочуваат било која локација од веб во нивната To-Do листа во самата апликација. Ова е одличен начин да ги сочувате и запомните локациите за кои читате на […]

Прочитај повеќе

Успешниот лански Swarm собир од 50 „фоурсквераши“ чекирани на едно место за кратко време, е мотив за уште поголем предизвик. Сега македонската Foursquare заедница е поканета да ја отклучи Super Swarm значката, односно треба да се соберат над 250 луѓе на едно место во краток временски период. За да ја отклучите Super Swarm значката на […]

Прочитај повеќе

Скопскиот хаклаб КИКА се сели на нова локација. Затоа на 24-ти ноември во 18:30 се организира собир на кој што се поканети сите заинтересирани. Принципот е „bring and share your own booze“, велат од хаклабот КИКА. Хаклабот кој беше отворен пред две години е идеја на членовите на Слободен софтвер Македонија и претставува таканаречена „технолошки […]

Прочитај повеќе