Најголемите технички компании помеѓу кои се и Apple, Facebook и Google се во одбрана на податоците за локацијата на корисниците. Компаниите од Врховниот суд бараат ограничување на начинот на кој полицијата може да дојде до локацијата на корисниците. Компаниите бараат од судот пред споделувањето на овие податоци агенцијата да мора да прикаже основано сомневање. Судскиот спор поради кој […]

Прочитај повеќе

Facebook на својата чет алатка сега додаде нова функционалност. Корисниците можат со своите пријатели или пријател да ја споделат локацијата на која се наоѓаат. Вака споделената вест трае еден час, а потоа се брише. Локацијата може да се споделува единствено во приватни пораки или во група. Објавувањето на функцијата Live Location, Facebook го сподели на својот блог. […]

Прочитај повеќе

Податоците кои Android ги чува за своите корисници неколку пати досега им помогнале на полицајците во следење на осомничените. Google ги следи корисниците за подобро да им презентира реклами, но постојаното следење е корисно и за властите. Google Timeline и Location History му помагаат на Google да ги следи движењата на своите корисници, додека Google […]

Прочитај повеќе

Google Maps конечно добива една од најпосакуваните и најдолго очекуваните надградби – можност за офлајн пребарување и упатства, јави Google на својот блог. Надградбата е голема, а заедно со офлајн навигацијата доаѓаат и функционалности како податоци за густината на сообраќајот, пронаоѓање на адреси на компании, време на отворање и телефонски броеви. Офлајн мапите функционираат едноставно. […]

Прочитај повеќе

Локациите се новот хаштаг, или така барем вели новиот локацискиот сервис Ground Signal. Стартапот излезе во јавност пред околу шест месеци, откако работе тајно на сервисот цели две години, под водство на познатиот инвеститор Марк Кубан. До сега најголем клиент им е Coca-Cola. Сервисот овозможува да се таргетираат корисници на друштвени мрежи според одберена локација. […]

Прочитај повеќе

Како корисниците на AshleyMadison.com да немаа доволно причини за грижа. Откако им беа украдени личните податоци од сајтот за романтични состаноци, на интернет се појави интерактивна мапа со нивната точна локација, креирана по дистрибуцијата на машки и женски членови на сервисот. Но, во објаснувањето се вели дека на мапата се присутни само градови, а не […]

Прочитај повеќе

MarkO, македонскиот локациски потсетник на CodeWell доби нова верзија во која се додадени интересна функционалност за зачувување на постојана локација. MarkO е to-do апликација за Android и часовниците со Android Wear која наместо да ве потсетува според време, ве потсетува според локација, пример ве потсетува дека треба да купите млеко кога ќе поминете покрај супермаркет. […]

Прочитај повеќе

Добар дел од корисниците многу ретко ја проверуваат целосната листа на дозволи кои апликации им ги бараат, и најчесто едноставно одбираат „прифати“ без потполно да проверат што се апликацијата бара од нив. Поради ова се појавуваат можности на злоупотреба, па некои апликации преку итро прилагодување на пермисиите овозможуваат следење на повеќе податоци отколку што првично […]

Прочитај повеќе

Marauder Map е алатка за следење, именувана според мапата од Хари Потер која на малиот волшебник му овозможуваше да ги следи движањата на сите во Hogwarts и околината. Алатката, креирана од Аран Кхана, програмер и интересно иден практикант во Facebook, открива дека Facebook Messenger лесно може да се претвори во морничава апликација која ги знае […]

Прочитај повеќе

Град Скопје започна со проектот, вреден 3 милиони евра, да ги автоматизира наплатите во јавните автобуси. Сега ќе има три типа на електронски картички кои ќе служат како билети, и кои ќе се поминуваат на електронскиот читач закачен на вратите на автобусите. Најавено е дека со овој нов систем ќе се овозможи и купувања на […]

Прочитај повеќе

Instagram наскоро би можел да започне да ги користи Facebook Places наместо Foursquare. Сепак барем засега единствено се тестира можноста за замена на бесплатното Foursquare API, со она на матичната компанија. Wait, did Facebook just secretly stop using Foursquare's API for location services on Instagram and replace it with their mapping service? — Guy Barnhart […]

Прочитај повеќе

Педесет милиони корисници кои ја преземале Brightest Flashlight Free Android апликацијата, освен што го користеле телефонот како батерија за осветлување, ненамерно ја споделувале својата локација со компании кои нудат реклами. Апликацијата ги споделувала локациите на корисниците уште пред тие и да ја користат, поточно пред прифаќањето на договорот за користење. Како последица на ова Федералната […]

Прочитај повеќе