Еден од најголемите поети, драматурзи и есеисти на дваесеттиот век, Т. С. Елиот од неодамна доби нов веб сајт. Нека не ве излаже минималистичкиот изглед. Сите оние кои се заинтересирани за животот и делата на овој автор на tseliot.com имаат ризница од непресушни информации од различни форми. Со кликнување на копчето Menu се појавуваат категории […]

Прочитај повеќе

Онлајн-библиотеката Книготека, која според Off.net.mk е „најважниот проект кој некогаш и се случил на македонската книжевност“, и која ќе стартува наскоро, околу Нова година, има за цел да го промовира македонското културно наследство и современото литературно творештво кон македонската, но и светската публика. Проектот го стартува Фондацијата Македоника која вели дека објавените е-книги ќе бидат […]

Прочитај повеќе

Стартуван во 2007-ма година, Goodreads за бргу време стана едно од најпопуларните места на Веб за наоѓање на книги и дискутирање за литературни дела. Сега сајтот кој има 16 милиони корисници, ќе биде интегриран во е-читачот Kindle за да понуди „подобро корисничко искуство“. „Книгите – приказните и идеити внатре во нив – се дел од […]

Прочитај повеќе

Ова е првиот наслов на кој помислив кога прочитав дека од 1 јануари 2012 делата на Џејмс Џојс влегуваат во јавниот домен во ЕУ. За оние кои не знаат Џојс се смета за „родоначелник и втемелувач на модерниот прозен и експериментален пристап“ [според Википедија на Македонски]. Насловот не е случаен. Една исто така голема авторка […]

Прочитај повеќе

 
Доколку сакате, а не можете да се возите со воз низ Транс-сибирската железница која поминува низ 2 континенти, 12 руски региони и 87 градови, тогаш не очајувајте. Google заедно со Руската железница стартува веб сајт со виртуелна тура од Москва до Владивосток без да се мрзнете на ниските руски температури. Иако правото патување е многу подобро, сепак виртуелна тура е одлична алтернатива.

Прочитај повеќе