Intel планира да го прекинe развивањето на мобилниот оперативниот систем MeeGo и да започнe со креирање нов слободен оперативен систем наречен Tizen. Овој оперативен систем ќе биде воден од фондацијата Linux во соработка со фондацијата Limo, чиј член е и Samsung. Техничкиот тим за овој проект ќе биде составен од Intel и Samsung. Новиот оперативен […]

Прочитај повеќе

Откако Microsoft на својата конференција Build го претстави Windows 8 многумина со нетрпение го очекуваат новиот оперативен систем. Mеѓутоа оние што користат два оперативни системи нема да бидат многу задоволни со новата политика на Microsoft, според која Linux нема да може се крене на оние компјутери кои имаат Windows 8. Според Linux девелоперот Метју Герет, […]

Прочитај повеќе

Една од најголемите ИТ компании Hewlett-Packard најави дека нема да продолжи со развојот на нивните таблет компјутери и паметни телефони кои го користеа оперативниот систем WebOS. WebOS е мобилен оперативен систем кој работи на Linux кернел и првично развиен од Palm, компанија која подоцна беше купена од Hewlett-Packard за 1.2 милијарди долари. Покрај стопирањето на […]

Прочитај повеќе

Пред 20 години, тогашниот студент Линус Торвалдс креираше нов кернел за оперативен систем кој веднаш го сподели со остатокот од светот. Овој Linux кернел ќе стане основата за оперативниот систем, име кое е комбинација од името на креаторот и UNIX, оперативниот систем на кој е базиран. За многу брзо време програмерите од цел свет се […]

Прочитај повеќе

Линус Торвалдс официјално ја претстави 3.0 верзијата на Linux. Новата, стабилна 3.0 верзија ќе биде објавена на скорешниот 20-ти роденден на Linux.

Прочитај повеќе

Секој оперативен систем, Windows, Mac, Linux, си има свој „трик“ за брзо поправување. Но, доколку тоа не работи тогаш и не ви остануваат многу можности за бирање, всушност немањето избор често е пропратено со правање нешто лошо кое на крај ќе ве натера да „тивко липате“, како што вели саркастичниот Оatmeal.

Прочитај повеќе

Linux фондацијата започна со подготовките за прославување на 20-те години од кога младиот фински компјутерски инженер Линус Торвалдс ја закачи познатата порака „Здраво сите тамо кои користат Minix…” и подоцна го сподели својот оперативен систем под GPL лиценцата, кој подоцна стана Linux kernel.

Прочитај повеќе

Рускиот премиер Владимир Путин потпиша владина наредба со која сите владини тела и агенциите ќе треба да се префрлат на слободниот софтвер до 2015 година.

Прочитај повеќе

Сервисот за брзо инсталирање на пакет софтвер Ninite објави и Linux верзија. Ninite работи така што наместо да инсталирате поединечни програми, ги селектирате тие што ви се потребни од листата и Ninete ви праќа .deb фајл кој го симнува сиот означен софтвер и го инсталира истовремено.

Прочитај повеќе

Jaguar останува најбрзиот компјутер во светот според новата листа на топ500 суперкомпјутери во светот. Во оваа листа на второ место се искачи кинескиот Nebulae, оред американскиот Roadrunner. Најмногу суперкомпјутери има САД со повеќе од половина на листата, додека следуваат Британија со 28, Кина со 24, Франција со 26 суперкомпјутери…

Прочитај повеќе

MeeGo е мобилен оперативен систем базиран на Linux, и овој слободен софтвер прв пат беше најавен на Светскиот конгрес за мобилна технологија 2010 како заеднички проект составен од мобилните ОС Moblin на Intel и Maemo на Nokia.

Прочитај повеќе

Прирачникот „Како да го направите компјутерот полесен за употреба – пристапни опции во Edubuntu LINUX“ е издаден во рамките на проектот „Лицата со хендикеп се активни граѓани“. Авторите Арангел Ангов и Радмила Стојковска Алексова ги опишуваат пристапните опции во Edubuntu LINUX, кои им овозможуваат на лицата со хендикеп (на пр. со оштетувања на видот, моторни нарушувања, интелектуална попреченост) да го користат овој оперативен систем. Прирачникот го издава фондацијата Метаморфозис, центарот за лица со хендикеп Отворете ги прозорците и Слободен Софтвер Македонија.

Прочитај повеќе