Valve сега започнува со првиот затворен бета тест на Steam за Linux, oткако претходно најави поддршка за видео игри за овој оперативниот систем,. За почеток Valve бара искусни Linux корисници кој ќе го тестираат Linux изданието на нивната продавница. Првиот бета тест ќе биде ограничен на 1.000 тестери кои треба да го тестираат Steam и подршката за […]

Прочитај повеќе

Left4Dead 2 ќе биде првата игра која корисниците на Ubuntu ќе можат да ја купат од Steam, најави Valve на својот нов Linux блог на кој ќе објавуваат новости за дигиталната гејминг платформа. Steam е сервис преку кој корисниците можат да купуваат дигитални копии од игри. Штом платат за играта, таа е достапна за бројни […]

Прочитај повеќе

Nvidia одговори на острите критики на Линус Торвалдс за нивната компатабилност со Linux и поддршката на Nvidia Optimus картичките. Со својата изјава пред неколку денови, јасна беше неговата фрустрација, па и на целата Linux заедница, што дури го натера да користи и погрди зборови изјавувајќи, „Е*и се Nvidia“. Nvidia беше буквално принудена да одговори на […]

Прочитај повеќе

Таткото на Linux, Линус Торвалдс воопшто не се воздржа отворено да ја критикува Nvidia и да ја испрати… знаете каде… бидејќи компанијата не сака да го поддржи слободниот оперативен систем во својата Optimus технологија. „Nvidia е една од најлошите хардверски компании со кои соработуваме. И навистина е тажно бидејќи Nvidia сака да продаде чипови, многу […]

Прочитај повеќе

Skype ја претстави новата 4.0 верзија на својот VoIP клиент за Linux. Покрај мали поправки во функционалноста, додадени се и новите опции со кои Linux клиентот ќе биде во чекор со другите. „Со ова верзија конечно ги стигнуваме другите десктоп клиенти и сега ги правиме сите најнови Skype опции, како и подобрувања во UI, достапни […]

Прочитај повеќе

Canonical конечно реши да направи чекор напред за да привлече внимание од страна на развивачите. Имено, спонзорот на Ubuntu, еден од најпопуларните оперативни системи и најкористена Linux дистрибуција, организира натпревар наречен „Ubuntu App Showdown“ во кој развивачите имаат три недели да испрограмираат нова апликација и да ја објават во Ubuntu Software Centre-от. Најдобрите апликации ќе […]

Прочитај повеќе

Таткото на Linux, Линус Торвалдс, ја доби најголемата технолошка награда на светот – Милениумска награда за технологија за 2012 година. Иако уште во април се знаеше кој ќе биде добитник на овогодинешната награда, сепак Линус дури вчера ја доби наградата во Академијата за технологија – Финска (ТАФ). Г. Торвалдс е награден за креирање на Linux […]

Прочитај повеќе

За да ја зголеми безбедноста и да се заштити од најчесто употребуваните напади Skype реши да ги замени P2P „супернодовите“, односно корисничките машини кои функционираа како точки во мрежата, со Linux машини кои сега се хостирани од Microsoft и Skype. Безбедносниот експерт Костја Кортчиски вели дека замената е завршена пред два месеци, а главно се однесува […]

Прочитај повеќе

Фондацијат Linux го објави својот годишен извештај за Состојбата на Linux 2011 (.pdf) во кој е објаснет напредокот во развојот на платформата, како и листата на најголемите придонесувачи во развојот на слободниот софтвер. Интересно, оваа година и Microsoft, компанијата чиј директор Стив Балмер го објасни слободниот софтвер како „рак“, за прв пат е меѓу топ […]

Прочитај повеќе

Во интервју за Wired, креаторот на Linux kernel, Линус Торвалдс откри дека во 2000 година одбил работа во Аpple. Тој ја одбил понудата бидејќи не му се допаѓал Mac Os Mach kernel и бидејќи Стив Џобс инсистирал тој да престане да работи на Linux. „Тој сакаше да работам во Apple на не-Linux работи. Јас реков […]

Прочитај повеќе

Осум од десет компании ставаат приоритет на програмерите кои знаат Linux во 2012 година, се вели во првиот извештај на Linux фондацијата и сајтот за вработување Dice.com. Од 2.300 фирми кои одговориле на анкетата, половина одговориле дека го зголемиле бројот на луѓе кои познаваат Linux. Секако ова зависи и од тоа дали компанијата расне за […]

Прочитај повеќе

Откако Microsoft го најави новиот оперативен систем Windows 8, одлуката сите произведувачи кои сакаат да го имаат логото на Windows 8 на своите производи да оспособат UEFI безбедно бутирање предизвика загриженост меѓу оние кои сакаат да употребуваат повеќе оперативни системи на своите машини. Фондацијата Linux објави PDF документ во кој стои дека безбедното бутирање и […]

Прочитај повеќе