IBM ќе плати 190 долари за секоја акција на Red Hat и за 34 милијарди долари компанијата ќе стане дел од IBM. Ова е најголема зделка на IBM, и трета најголема зделка во САД кога се во прашање технички компании. Пред купувањето Red Hat беше проценет на 20,5 милијарди долари, јави CNBC. Red Hat е […]

Прочитај повеќе

За поголемиот број гејмери, идеалната платформа е Windows. Бројот на поддржаните игри е значително поголем за разлика од бројот на игри кој е поддржан на Linux. Но, од Valve тестираат нова бета верзија на Steam Play, верзија која е заснована на Wine. Преку овој неофицијален Linux проект за компатибилност, корисниците можат да играат многу повеќе […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави дека Windows Subsystem for Linux алатката, која овозможува Linux како подсистем на Windows, сега е со отворен код. Кодот е достапен на GitHub и може да се користи за прилагодени верзии на платформата. Алатката која ја објави Microsoft ја овозможува основната функционалност и спојување на оперативните системи. „Знаеме дека голем број на Linux […]

Прочитај повеќе

Линукс Торвалдс, човекот кој го започна развојот на Linux, развива софтвер како што тоа го правел пред многу години. Linux и куп софтвери се изработени најмногу поради неговото уживање во програмирањето. Г. Торвалдс е повлечен и ретко дава интервјуа, а на ТED во Ванкувер имаше ретко интервју. Настанот е од 2016 година, но секако е […]

Прочитај повеќе

Нов Bluetooth напад може да се користи за напад на милијарди уреди. Подложни на нападите се Android, Linux и Windows уреди кои немаат инсталирано надградба на софтверот, јави Ars Technica. Нападот е наречен BlueBorne, а единствена среќна околност e што радиусот на напад е околу 10  метри; колку што е и Bluetooth конективноста. Сепак, според проценките […]

Прочитај повеќе

Доколку сте загрижени за приватноста и барате преносливо решение кое вешто ќе ги крие вашите активности од љубопитните очи, тогаш Tails е алатката која ви е потребна. Tails или The Amnesiac Incognito Live System е оперативен систем заснован на Linux кој е целосно фокусиран на приватноста, а може да се покрене од DVD, USB или SD […]

Прочитај повеќе

Кочечно Ubuntu е достапен и на Windows компјутерите. Оперативниот систем е достапен за преземање од Windows Store, засега за учесниците во Windows Insider програмата. Инсталацијата е речиси идентична како и инсталирањето на апликација од Windows Store. Единствената, но важна разлика е активирањето на „Windows Subsystem for Linux“. Функционалноста се наоаѓа во: Control Panel > Turn Windows features […]

Прочитај повеќе

Безбедносните експерти ги повикаа администраторите да ги инсталираат безбедносните закрпи за Linux, OpenBSD и FreeBSD. Оперативните системи доаѓаат со безбедносен пропуст кој овозможува кревање на привилегиите, јави ArsTechnica. Безбедносниот пропуст е наречен Stack Clash и опасноста е поголема, затоа што може да се спои со други безбедносни пропустии да ги напрви поопасни, велат безбедносни eксперти од […]

Прочитај повеќе

Порано ривалство и затворена платформа, а сега еден од поглавните членови на Linux-фондацијата. Последните неколку години Microsoft е сѐ поотворен за „пријателство“ со Linux, па компанијата во 2012 беше еден од најголемите потпомагачи на платформата. Второто големо изненадување е пристапувањето на Google во .NET фондацијата. Развивачите на Angular се љубители на TypeScript и на Visual […]

Прочитај повеќе

Неколку од најпопуларните лаптопи од Lenovo, немаат можност за инсталирање на Linux. Станува збор за дел од серијата лаптопи на Lenovo, Yoga. Засега пропустот е забележан и потврден за неколку модели: Yoga 900, Yoga 900S и Ideapad 710S. Лаптопот не е нов, во продажба е неколку месеци, па можеби изненадување е што проблемот е забележан волку […]

Прочитај повеќе

Дали „Интернет на нештата“ доаѓа со сериозен проблем? Според основачот на Linux, Лунус Торвалдс, во време на сѐ повеќе поврзани и паметни уреди, луѓето ја занемаруваат безбедноста. „Никогаш не можев да замислам цел ланец кој ќе оперира на Linux. Пред 25 години започнав со Linux бидејќи сакав работна станица, од ова до првите сервери не […]

Прочитај повеќе

Microsoft во соработка со Canonical во некоја од следните верзии на Windows 10 ќе додаде Bash Shell и Linux Command Line. Компанијата во последниот период има зголемена соработка со поранешните ривали, но ова сепак е изненадување. Веста доаѓа од Microsoft Build 2016 конференцијата во Сан Франциско. Потегот е направен да се привлечат развивачите кои ќе […]

Прочитај повеќе