Linux фондацијата започна со подготовките за прославување на 20-те години од кога младиот фински компјутерски инженер Линус Торвалдс ја закачи познатата порака „Здраво сите тамо кои користат Minix…” и подоцна го сподели својот оперативен систем под GPL лиценцата, кој подоцна стана Linux kernel.

Прочитај повеќе