Линкање до пиратска содржина која е веќе јавно достапна, не е нарушување на интелектуалната сопственост. Ова е ставот кој советникот на Европскиот суд на правдата, јавниот правобранител Мелкиор Вателет го испрати, јави Torrentfreak. Судот во последните години има неколку случаи кои обвинуваат за нарушување на интелектуалната сопственост преку линкови. „Линкови кои водат, па дури и […]

Прочитај повеќе

Линкањето до содржина отсекогаш било едно од основните начела на Интернетот. Но, ова често се заборава во дебатата помеѓу медиумите и агрегаторите кои им линкаат до содржината. Во Македонија караницата се водеше околу тоа колку вреди публиката која се редиректира од агрегаторите до медумите; за првите тоа беше сосема легална технологија да заработуваат пари од […]

Прочитај повеќе

Неколку македонски медиуми објавија заедничко јавно писмо со кое ги опоменуваат сите веб портали и радио станици во Македонија да не преземаат нивна оригинална содржина. Еве што се вели во писмото: „На средбата одржана на 24.12.2009 присутните претставници од долупотпишаните медиуми ја утврдија штетата која произлегува од неавторизираното и неконтролираното преземање на информации од овие […]

Прочитај повеќе