Често се случува да треба да споделуваме одредени линкови. Проблемот кај повеќето од нив е тоа што се исклучително долги. При споделување линкови со кирилична поддршка се случува финалниот резултат да е редови и редови од бројни знаци и симболи, збунувачко множество за кое ќе ви треба еден час и два лексилиуми доколку пробате рачно […]

Прочитај повеќе

Google го намали рангот од пребарувањето на страната на својот прелистувач Chrome бидејќи се откри дека маркетинг агенцијата која била најмена да го промовира прелистувачот користела платени линкови и блог постови што е против Условите на користење на Google. Откритието со манипулација на рангот на страните со цел да се истакне страната на Chrome беше […]

Прочитај повеќе

Доколку имате испратено линк со Google+ покана на Facebook, голема е веројатноста дека тој линк воопшто се нема појавено на Facebook. Според Google, Facebook ги блокира Google+ поканите, за корисниците да не можат да се приклучат на конкурентната друштвена мрежа. Вработен во Google вчера постави видео на кое јасно се гледа дека во стримот на […]

Прочитај повеќе

Сега сајтовите кои го користат AddThis копчето за споделување содржина, и кое ги содржи во себе поголемиот дел од друштвените мрежи, ќе можат да следат статистика за секој споделен линк во реално време.

Прочитај повеќе

Facebook дојде до добра идеја да ги истакне нотификациите за фан страните на кои сте администратор, истакнувајќи ги од десно на страната, без да мора да се префрлувате.

Прочитај повеќе

Денеска беше промовирана новата веб страница на Државниот пазарен инспекторат која ќе ја зголеми транспарентноста.

Прочитај повеќе

Spent е интерактивна игра која ве става во улогата на бездомник и нудејќи ви низа на животни избори ве води низ искуството да преживеете еден месец во таква ситуација.

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Oгнен Плавевски, кој веќе подолго време се занимава со дизајн. Повеќе за Огнен на неговиот LinkedIn профил)
 
Овие денови имав задоволство да пазарам за нов автомобил. Иако новиот автомобил кој го купив беше по моите стандари, онлајн потрагата по него дефинитивно не задоволи кај дел од дистрибутерите. Скоро сите брендови кои ги побарав беа до некој степен застапени со веб сајт, но имање веб сајт не значи и информирање на потрошувачите за понудата и цените на автомобилите. Веб сајтовите се разликуваа по технологии од обични HTML страни, до по џиџе флеш страните (и морам да признаам по нефункционални), од неажурирани, до редовно одржувани, и до оние кои ги имаа ради реда.

Прочитај повеќе

Додека македонските медиуми се критикувани за неспособноста да се впуштат во Веб новинарството, англискиoт Guardian стартува нов веб сајт, центар за сурови податоци, каде новинарите и сите корисници ќе можат да се впуштат во истражување и анализа на податоците за да ги дознаат фактите. „Фактите се свети“, вели Guardian. „Наша работа е да овозможиме клучните […]

Прочитај повеќе

Логирајте се преку Facebook и Twitter, следете го @dropbox, и кажете што ви се допаѓа кај сервисот и ќе добиете по 128 MB, со што на вашиот бесплатен Dropbox фолдер ќе имате вкупно до 3 GB простор, вклучувајќи ја поканата кон пријател.

Прочитај повеќе

Online-conVert.com е веб сервис кој нуди можност за конвертирање на разни мултимедијални фајлови во разни формати. Пример имате .wav аудио фајл, го претварате во .mp3 за да може да си го снимите на мобилен. Или конвертирање на .pdf документ во .doc за Word за да го едитирате итн. итн…

Прочитај повеќе

Скратувачот на линкови Bit.ly овозможи собирање неколку линкови во едно „купче“, што ќе помогне да споделите колекција линкови со еден линк.

Прочитај повеќе