Шест реакции со кои можат да се заменат сите емотикони наскоро би можеле да го заменат like копчето на Facebook. Социјалната мрежа подолго време најавува дека сака да овозможи изразување на емоции, меѓу кои и жалење доколку некој од статусите не е соодветен за like. Подолго време се шпекулираше дека ќе се додаде dislike копче, […]

Прочитај повеќе

Facebook тестира интересно решение за својот проблем со Dislike копчето. Корисниците веќе подолго време бараат копче со кое ќе искажаат негативни емоции и емпатија за содржината, но до сега единствено што можеа е да кликнат позитивно Like. Сега, Facebook тестира функционалност со emoji, односно со смајлиња, со кои ќе се оцени постот со различна емоција. […]

Прочитај повеќе

Белгиска комисија за приватност започна судски спор против Facebook, обвинувајќи ја мрежата дека не се грижи доволно за приватноста на корисниците. Можноста за следење на корисниците преку Share и Like копчињата е главната причина за судскиот спор. Share и Like копчињата кои се вгнездени во речиси сите популарни сајтови и овозможува следење на корисниците дури […]

Прочитај повеќе

Facebook конечно ќе започне да ги казнува сајтовите кои бараат од корисниците да ја лајкуваат нивната Facebook страна за да добијат пристап до содржините кои ги објавуваат. Казната овој пат не е симболична и сајтовите кои преземаат ваква пракса ќе „бидат протерани“ од друштвената мрежа. Промените се најавени во новите правила за користење за кои […]

Прочитај повеќе

Еден од митовите на Facebook е дека можете лесно да купите или со рекламирање да дојдете до стотици илјади фанови на кои ќе им го промовирате својот продукт и ќе си ја зголемите продажбата. Реалноста е сосема спротивна, бидејќи бара залагање околу промоцијата и започнување директна комуникација со фановите. Дерек Мулер од Veritasium направи експеримент […]

Прочитај повеќе

Според Facebook копчето „ми се допаѓа“ не е најсоодветен начин за споделување на постовите на друштвените мрежи. Затоа компанијата најави дека во блиска иднина е можна промена на „ми се допаѓа“ копчето со ново „сочувствува“ копче. Копчето ќе доаѓа како заменa за „Like“ во зависност од расположението кое го избрал корисникот, па така ако корисникот […]

Прочитај повеќе

Откако пред околу една година Facebook го замени Subscribe копчето на профилите со Follow, од денес истото тоа копче го воведува и за Facebook страниците. Според откриените фотографии, изгледа дека Follow копчето ќе служи за да ги следете новостите од одредена страница без да кликнете Like, бидејќи двете копчиња се присутни едно до друго. Во […]

Прочитај повеќе

Twitter размислува да го замени favorite ѕвездичка со која се бележат омилените твитови со „Like“ или „Star“ копче. Вакво копче е веќе и видливо кај некои корисници, пренесува TNW. Сите сме доволно добро запознаени со „ми се допаѓа“ копчето на Facebook кое секојдневно генерира 3 милијарди кликови на дневна база, па зошто да не и […]

Прочитај повеќе

За дека Facebook ќе има „сакам“ копче е познато уште од јуни, но од Facebook конечно му ја најдоа вистинската намена и е исклучиво наменето за избирање на работи и купување на интернет. Од сега корисниците на своите пријатели ќе може да им ги испраќаат своите желби за купување, така што ќе може да состават […]

Прочитај повеќе

Facebook призна дека додава лајкови на друштвените плагини на веб страна која се линка во приватна порака, без врска дали корисникот воопшто ја посетил таа веб страна или кликнал Like. Онлајн видео на HakerNews покажа дека друштвената мрежа ги скенира линковите кои корисниците си ги праќаат во приватните пораки и ги регистрира како 2+ лајкови […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа продолжува со освежувањето и подобрувањето на платформата, па така на  конференцијата Advertising Week ја претстави надградената алатка за аналитика на Facebook страниците. Алатката сега е збогатена со нови дополнителни метрики кои ќе им се допаднат на администраторите на страници. Најверојатно најважната метрика од понудените е метриката People Talking About која ќе им овозможи на администраторите […]

Прочитај повеќе

На Advertising Week во Њу Јорк, што е моментално во тек, и Google и Facebook најавија нови формати на реклами кои сега ќе бидат подруштвени, ќе ги вклучуваат лајковите и +1 од вашите пријатели и ќе содржат повеќе информации за самиот продукт. Google: Само одговори Google стартува формат на реклами кои не се само текст, […]

Прочитај повеќе