Општина Тетово стартува пилот проект со кој софтверски ќе ги заштити личните податоци на туристите. Според македонските закони, хотелите и другите угостители мора да ги поднесат податоците од туристите до властите заради евиденција. Но, вака се појавуваше проблем на споделување на премногу лични податоци. Со новото софтверско решение, хотелите и другите објекти електронски ќе поднесуваат […]

Прочитај повеќе

Безбедносниот сервер за складирање на лозинките, LastPass, ги сподели анализите на лозинките од последните комбинации на петте милиони кориснички имиња и лозинки кои неодамна беа објавени на руски биткоин форум. Резултатите се поразувачки, бидејќи десетте најкористени лозиники се: 123456, password, 123456789, 12345, qwerty, 12345678, 111111, abc123, 123123, 1234567. Анализата на лозинките покажува дека лозинките кои […]

Прочитај повеќе

Дури 41 милион пцости и невкусни зборови се напишани на кирилица, а над 106 милиони на латинично писмо на Интернет. За жал, дигиталното насилство покрај јавните личности најчести жртви се децата, пишува Нова Македонија. Кога е во прашање ксенофобијата и национализмот на Интернет дел од корисниците имаат простор да се подобрат. Дури 25.000 клипови со […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд за правда пресуди против правилото што ги обврзува телеком компаниите да складираат корисничи податоци до две години, велејќи дека со тоа се прекршува основното човечко право, пренесува Reuters. Директивата за складирање на податоците беше воведено во 2006-та година по бомбардирањата во Мадрид и Лондон со намера да се искористат за безбедност и спречување […]

Прочитај повеќе

Додека дел од поголемите и популарните сервиси, како што се Vine, Flipboard и др. најавуваат свои апликации и поддршка за Windows Phone 8 паметните телефони, Instagram ги цензурира истите. Во моментот не постои официјална Instagram апликација за Windows Phone, ниту пак е најавена, но затоа постојат неколку клиенти кои досега добро си ја вршеа работата. […]

Прочитај повеќе

Најчеста мета на хакерите се големите компании, „влијателните“ корисници на друштвените мрежи и гиковите кои сигурно имаат доста информации и сервиси поврзани со своите профили. Но, никој не е имун на хакирање и може да му се случи на секого, и најважно е што е можно повеќе да го зацврстите ѕидот околу вашите информации. Во […]

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма Raytheon има развиено софтвер Riot кој собира информации од друштвените мрежи за да ги следи корисниците и да го предвиди нивното идно однесување, налик на „Google за шпиони“, пишува англискиот Guardian. Софистицираниот Riot ги следи друштвени мрежи и други сајтови, и помага да се креира целосен профил на корисникот, од кои му се […]

Прочитај повеќе

Ренди Закерберг, сестрата на основачот Марк, и поранешна главна за маркетинг на Facebook, се приклучи на толпата луѓе кои се незадоволни од приватноста на друштвената мрежа. Таа се налути бидејќи една фамилијарна слика која таа ја сподели на Facebook, се најде на јавно на Twitter. На сликата се гледа како таа, и други членови на […]

Прочитај повеќе

Мобилната апликација за споделување фотографии ги промени условите за користење за да можат да споделуваат податоци со Facebook. Instagram е во сопственост на друштвената мрежа, и можеби беше прашање на време кога ќе видиме вакво предавање на „информации“, како што вели Instagram. Во промените се вели дека „се направени за да може Instagram да функционира […]

Прочитај повеќе

Поголема контрола за да менаџирате со вашата содржина, вели Facebook во блог пост во кој ги најави најновите промени во опциите за приватност. Дa, Facebook повторно ги менува опциите за приватност, што значи или им е досадно или пак дека корисниците не ги користат oвие опции бидејќи очекуваат друштвената мрежа да го прави тоа за […]

Прочитај повеќе

FBI ја демантираше веста дека AntiSec ги украле идентификационите броеви за iPhone и iPad од комјутер кој припаѓа на бирото, јавува All Things D. Бирото вели дека комјутерот на нивниот агент од кој наводно се симнати податоците не е хакиран, но и дека нема податоци за UDID броеви на Apple уреди. Statement soon on reports that […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 5.09>  FBI демантира дека хакери им пробиле компјутер со милиони Apple профили </надополнување> Хакери објави над 1 милиони Apple UDID профили (Apple Unique Device Identifiers) кои, според нив, ги украле откако го пробиле FBI. Групата вели дека има вкупно 12 милиони профили, и лични информации на кориснички имиња, уреди кои ги користат, токени за […]

Прочитај повеќе