500px, еден од попопуларните сервиси за споделување фотографии, презентирани пред публиката како порфолио, најави дека ќе стартува 500px Prime сервис за издавање на лиценци за користење на фотографиите. 500px Prime нема да биде како GettyImages и другите слични сервиси преку кои можат да се купат дигитални и оригинални фотографии. Според сервисот, 500px нема да се […]

Прочитај повеќе

Microsoft размислува да воведе бесплатна верзија на Windows Phone и Windows RT кои би им биле достапни на производителите на паметни телефони и таблет компјутери. Сепак во моментов Microsoft е концентран на следната надградба на оперативниот систем Windows 8.2 Threshold, јавува Verge. Бесплатниот оперативен систем ќе значи и пад на цената на телефоните, за кои […]

Прочитај повеќе

Премиер лигата, Француската тениска федерација и неколку издавачи на музика се откажаа од тужбите против YouТube, известува Guardian. Спорот помеѓу YouТube и Премиер лигата траеше шест години од 2007 година, а се однесува на прекршување на авторските права за видеата кои ги закачуваат клубовите и фановите. Спорот започна околу видео клипови кои се снимени од […]

Прочитај повеќе

Продадени се над 40 милиони лиценци за Windows 8, објави Тами Релер, директор за маркетинг во Microsoft, на годишната Credit Suisse – конференција. За споредба, првите двата месеци од продажбата на претходникот Windows 7 се продадоа 60 милиони лиценци. На истата прес конференција г-ѓа Релер објасни дека Windows 8 е најтестираниот оперативен систем до сега. Во […]

Прочитај повеќе

Nokia орезема нови чекори кон заштита на своите иновации и интелектуална сопственост, вели финскиот производител на мобилни уреди во својата најава дека ќе поднесе 11 тужби против HTC, RIM и Viewsonic за прекршување на 45 патенти во САД и Германија. Патентите покриваат најразлична технологија околу антени, радио, менаџмент на батеријата, навигација низ интерфејсот, мултитаскинг, мобилен […]

Прочитај повеќе

Microsoft стапи во договор за откупување на патенти и лиценци со тајванскиот производител на електроника Pegatron кој работи со Android и Chrome OS уреди. Детали од зделката не се објавени, но се знае дека Pegatron ќе му плаќа на Microsoft да користи технологии кои се користат во е-читачи, паметни телефони и таблет компјутери кои работат […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft би можел да дозволи дистрибуција на слободен софтвер за Windows преку својата нова десктоп продавница која ќе стартува во февруари 2012-та година. Според Договорот за развој на апликации за Windows Store, апликациите кои се објавени под лиценци на Open Source Initiative, барем во бета верзијата на Windows Store, ќе можат да бидат дистрибуирани според […]

Прочитај повеќе

Објавена под Creative Commons лиценца, „Античкиот град на Исар – Марвинци кај Валандово“, од д-р. Викторија Соколовска, е првиот македонски електронски научен труд од областа на археологијата и културното наследство. Трудот се однесува на локалитетот Исар кај Валандово кој откри резултати кои „во голема мера ги изменија дотогашните сознанија, знаења и констатации кои владееја дотогаш
во археолошката науката. Се создадоа услови кои овозможија да се испита културниот развој
на Повардарјето во вековите на I милениум пр. н.е., што доведе до состојба да се поврзат и
објаснат, дотогаш недоволно јасните појави во постарото железно време и раната антика на
нашата земја.”

Прочитај повеќе

Користејќи го пиратирањето на лиценците нa Мicrosoft како изговор, руската полиција прави рации на канцелариите на невладините организации за човекови права и екологија во момент кога НВО-та сакаат да го привлечат вниманието на јавноста. Полицијата ги одзема целите компјутери на организациите, велејќи дека истражуваат кражба на интелектуална сопственост. Ова ретко им се случива на организации и медиуми кои се наклонети кон властите, пишува New York Times.

Прочитај повеќе

Скоро 200 години се поминати од денот кога Томас Џеферсон, еден од татковците на САД, во своето писмо до Ајзак Мекферсон ќе напише: „Оној кој добива идеја од мене, добива упатство без да ме осиромаши, исто како што оној кој од мојата ламба ќе го запали својот оган, добива светлина без да ме затемни мене“.

Прочитај повеќе

Неодамна беше објавена Creative Commons апликација за најпопуларната друштвена мрежа Facebook. Апликацијата ќе им овозможи на корисниците на Facebook да си ги лиценцираат своите дела, пред се фотографии и видеа. Според Facebook правилата, корисникот ги има авторските права на содржината, но истите права врз делата на корисникот ги има и Facebook. Тоа не е за изненадување бидејќи правилата на секоја платформа се исти. Доколку објавите содржина, таа платформа во одредени мерки, ги има правата на истата.

Прочитај повеќе