Европската комисија сака да го промени начинот на како се лиценцира музиката. Ова ќе значи дека европјаните ќе имаат пристап до музика, наместо да наидуваат на видеа или песни „кои не се достапни во вашата земја“ поради немање лиценци. Музичкот сервис Spotify е добар пример за како функционира сегашниов систем. Иако е ја спречува пиратеријата […]

Прочитај повеќе

Аpple ги нема соодветните патенти за да ветува нова nano-SIM картичка без да се плаќаат лиценци, вели Nokia. Оваа битка започна откако двете компании поднесоа свои предлози до Европскиот институт за технолошки стандарди (ETSI) за стандардизирање на нова, помала SIM картичка. Оваа таканаречена nano-SIM картичка е потенка и скоро три пати помала од micro-SIM картичката […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја додаде и тајванската компанија Compal Electronics Inc. во листата на произведувачи кои имаат потпишано патент лиценца со американската компанија за користење на оперативниот систем Android на своите уреди. Со овој нов договор, Microsoft веќе има потпишано со повеќе од половина од компаниите кои произведуваат уреди што користат Android. Договорот со Compal Electronics Inc, […]

Прочитај повеќе

Samsung, исто како и HTC, потпиша договор со Microsoft според кој се обврзува за секој продаден паметен телефон кој работи на Android да исплаќа процент. Microsoft побара ваков договор уште пред неколку месеци. Покрај овој договор, Samsung и Microsoft се исто така договорија да работат заедно на подобрување и рекламирање на Windows Phone. Причина за […]

Прочитај повеќе

Повикувајќи се на патенти кои ги поседува и кои се користат во мобилната платформа на Google, Microsoft побара од Samsung да плати 15 долари за секој направен Android телефон. Според Reuters, корејскиот Samsung ќе сака да ја намали цената на 10 долари во замена за посериозно партнерство со Microsoft за користење на Windows платформата за […]

Прочитај повеќе

Видео сервисот во својот едитор додаде опција за Creative Commons лиценцa кои ќе можат да го заштитат своето име како автор и можност корисниците да пребаруваат видеа по CC лиценци за да ги искористат во некој микс без да прекршат авторски права.

Прочитај повеќе

Во најновиот извештај на аналистот Волтер Причард стои дека Microsoft заработува пет пати повеќе од Android телефоните отколку од нивните Windows телефони. Ова навистина звучи многу чудно, но не и невозможно доколку се знае историјата на Microsoft и нивните тужби.

Прочитај повеќе

Му аплаудираме на Google за промената која е позитивен чекор за слободниот софтвер, неговите корисници и сите кои го користат Вебот, вели Слободен софтвер фондацијата коментирајќи за одлуката на Google да ја прекине поддршката за H.264 видео кодекот во Chrome прелистувачот, и да продолжи да го користи WebM проектот, во борбата на прифаќање на стандард за видео енкодирање. WebM е поддржан од Opera и Mozilla, додека H.264 е прифатен од Apple и Microsoft.

Прочитај повеќе

После судските борби Intel и Nvidia влегоа во соработка со кој двете компании ќе си отстапат одредени лиценци за одредени патенти и пристап до технологии.

Прочитај повеќе

Рускиот премиер Владимир Путин потпиша владина наредба со која сите владини тела и агенциите ќе треба да се префрлат на слободниот софтвер до 2015 година.

Прочитај повеќе

Само по еден месец од објавувањето на Licensing Service for Android системот за заштита на апликациите од пиратирање (налик на DRM), истиот е пробиен од Џустин Кејс од Android Police.

Прочитај повеќе

Видео сајтот Vimeo додаде опција со која можете да си ги објавите авторските видеа под една од седумте Creative Commons лиценци.

Прочитај повеќе