Лажна вест за смртоносна сообраќајна несреќа на Виталик Бутерин, креаторот на ethereum валутата, ја „бутна“ вредноста на валутата под 300 долари. Овој пад предизвика вкупна загуба од 4 милијарди долари. Веста започна од 4Chan форумот, но набрзо ја преземаа и дел од медиумите. Приказната на крај испадна лажна, но дознавме дека за вредноста на ethereum, […]

Прочитај повеќе

Изборите во Франција се закажани за април; на неколку месеци пред изборите Google и Facebook најавија соработка за точно информирање на граѓаните. Новата платформа CrossCheck треба да им помогне на граѓаните да добијат точни информации. CrossCheck е основана од First Draft News, невладина организација чиј што ко-основач е Google News Lab. Официјално платформата во Франција ќе […]

Прочитај повеќе

Google ќе ви шепка реклами во уво додека зборувате по телефон. Телефонот е бесплатен, користи софтвер за препознавање на глас, и кога ќе чуе клучен збор ви шепнува таргетирана реклама.

Прочитај повеќе