Без разлика дали станува збор за телепортирање, левитација, или било какви други научно-фантастични проекти што може да замислите, Google би го разгледал во својата X лабораторија. Google Glass и автономните возила се дел од проектите излезени од оваа лабораторија, вели Бред Стоун од Bloomberg. Проектите кои припаѓаат во Google X се оние кој се на […]

Прочитај повеќе

Nokia, Microsoft и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) стартуваат лабораторија во која студентите ќе учат за новите мобилни технологии. Развојот на мобилни апликации ќе се фокусира на Windows Phone платформата и на Nokia Asha и Lumia телефоните. Но, креирање на мобилни апликации е само дел од програмата чија цел е да ги […]

Прочитај повеќе

Microsoft стартуваше HMTL5 лабораторија каде развивачите и дизајнерите ќе можат да ги тестираат своите веб сајтови направени според новите веб стандарди, да видат дали функционираат на новиот Internet Explorer 9 прелистувач.

Прочитај повеќе

Сигурно понекогаш сте се покајале за грешно пратен имејл. Доколку користите Gmail тогаш има место за поправка. Во опциите на Gmail е и Labs менито, лабораторијата каде се тестираат нови опции за сервисот. Меѓу тие опции се наоѓа и Undo Send опцијата со која му давате 5 од 30 секунди време за предомислување пред да биде пратен мејлот.

Прочитај повеќе

Zero Science Lab e македонска лабораторија за истражување и развој на ИТ безбедноста. Лабораторијата од денеска стартува со нов 2.0 дизајн и е отворена за соработка за пронаоѓање на софверски ранливости и подобрување на безбедноста.

Прочитај повеќе

Наместо да предаваме во училница и да трошиме и печатиме книги би можеле да правиме и HD едукација, значи да направиме телевизиска едукација на голем број корисници, повеќе отколку што собира едно училиште. Вака размислува 9-годишниот Марко Чаласан кој неодамна стана најмладиот Мicrosoft систем администратор во светот.

Прочитај повеќе