Оваа недела Google и официјално објави дека успеале да го надминат прагот на квантна супериорност. Напредокот на квантните компјутери е далеку од некаква практична употреба, но се чини дека последниве неколку години сме сведоци на значајни исчекори. Квантни компјутери Сите сме сведоци на предностите кои доаѓаат со класичните компјутери. Сепак за решавање на навистина сложени […]

Прочитај повеќе

IBM ќе им овозможи на сите да го користат нивниот квантен компјутер. Со оглед на тоа дека сè уште станува збор за технологија која е во експериментална фаза, отворeниот пристап не е изненадување. „Сметам дека некои од луѓето ќе научат работи за однесувањето на квантните компјутери на кои ни развивачите не помислиле.“, вели Давид Девиченцо […]

Прочитај повеќе