Универзитетот од Хелсинки нуди бесплатен онлајн курс за вештачка интелигенција за сите, насекаде. Курсот треба да им помогне на Финците да се запознаат со вештачката интелигенција, но платформата е онлајн и курсот е отворен за сите. Организаторите на курсот, Универзитетот Хелсинки и компанијата Reaktor, сакаат да ја направат Финска држава со најобразовани граѓани кога вештачката […]

Прочитај повеќе

Design 101 е бесплатен курс за графички дизајн кој го организира Шон Бери. Курсот е достапен на YouTube и има 6 епизоди, а на неговиот канал може да најдете куп интересни совети и трикови. Ова е првото видео од воведниот курс за дизајн.

Прочитај повеќе

Вептачката интелигениција е супер популарана, а потребата за кадар со познавање на технологијата е огромна. За жал кадар нема доволно, а една од причините е ограничениот пристап до знаење. Google изработи цела серија предавања и вежби кои ќе им помогнат на оние кои ги следат да го продлабочат своето знаење. Learn with Google AI е […]

Прочитај повеќе

„Откриј се себе си: изгради кариера и направи импакт“ е името на првиот онлајн курс организиран од Асоцијацијата за едукација Младиинфо Интернационал од Македонија и нејзините партнери. Курсот, кој е бесплатен, се состои од четири поглавја: личен развој, професионален развој, општествен и одржлив развој. Курсот за младински развој ќе трае вкупно 4 недели (ќе ви […]

Прочитај повеќе

Google или смета дека нема доволно Android девелопери, или пак сака од секого да направат развивач на Android апликации. Креаторот на најпопуларниот оперативен систем се здружи со Udacity за да претстават курс кој ќе им овозможи на сите да станат развивачи. Границата на предзнаење не постои и курсот е наменет за сите, а ќе можат […]

Прочитај повеќе

Google во соработка со Udacity организира бесплатен курс за сите заинтересирани за „deep learning“, oдносно учење и оптимизирање на невронски мрежи во машините во обид да се креира сложена вештачка интелигенција. Курсот доаѓа само неколку месеци откако Google го отвори кодот за Tensor Flow. Со оглед на тематиката, разбирливо курсот не е предвиден за почетници, […]

Прочитај повеќе