Најверојатно веќе сте виделе Facebook групи кои се наменети за продажба на производи или услуги. Над 450 милиони корисници секој месец ги посетуваат овие групи. Друштвената мрежа сака да го досреди овој сегмент и да им олесни на своите корисници, па го воведува „Marketplace“. Платформата на корисниците треба да им овозможи да купуваат и продаваат локално. Продавницата […]

Прочитај повеќе

Disney е во разговори со банките за финансискиот потенцијал од купувањето на Twitter. Веста ја потврдија извори на TechCrunch. Интресоt на Disney е логичен, компанијата има содржина, а Twitter е можна платформа за споделување на оваа содржина. Disney е сопственик на спортскиот канал ESPN, а Twitter и сега ги пренесува NFL натпреварите во четврток. Дополнително […]

Прочитај повеќе

IBM најави апликација со проширена реалност која ќе им го олесни купувањето на заинтересираните посетители во продавниците. Продуктот, кој е дело на развојниот тим на IBM од Хаифа, Израел, ќе ги спојува информациите за продуктите и сликите кои вие ги гледате. Софистицираниот софтвер на IBM ќе ја анализира сликата од камерата и откако ќе утврди за […]

Прочитај повеќе

Сите оние кои планираат да купат нов паметен телефон, лаптоп, телевизор или пак фотоапарат, но не се сигурни дали е вистинскиот момент за тоа, треба да го посетат новиот веб сајт едноставно наречен Decide. Станува збор за веб сајт кој зема в предвид неколку фактори и ви предлага дали сега е вистинскиот момент да купите […]

Прочитај повеќе

Бевме запрепастени кога Groupon одби да се продаде за 6 милијарди на Google, но сека не знам што да помислам слушајќи дека Twitter одбил 10 милијарди долари понуда.

Прочитај повеќе

Facebook го купи сервисот за мобилни групно комуницирање Beluga, според сајтот на сервисот каде се вели дека сервисот и друштвената мрежа „се посветени да креираат нови и подобри начини за комуникација и споделување групно искуство“ без да се додадат многу детали, пред се финансиски, за аквизицијата.

Прочитај повеќе

<Надополнето 01.03.11>Договорот беше најавен ланскиот август, а сега Intel и официјално ја комплетираше аквизицијата на безбедносната фирма McAfee.

Прочитај повеќе

Наскоро сите апликации на друштвената мрежа ќе започнат да ги користат Facebook Credits како примарна виртуелна валута за продавање виртуелни добра. Facebook подготви две нови Credits програми со кои развивачите на апликации можат да ги искористат виртуелните Credits.

Прочитај повеќе

Кога во 2001 год. на денешен ден, Стив Џобс го најави iTunes не секој претпоставуваше дека оваа апликација ќе биде една од основните алатки со кои Apple, користејќи го .mp3 форматот, ќе ја промени музичката индустрија, и ќе биде основната алатка со која Apple ќе ги поврзе сите свои сега-револуционерни уреди и ќе овозможи купување музика и апликации преку интернет.

Прочитај повеќе

За кратко време во Македонија се најавија два сервисa за групно купување, Grouper и Kolektiva кои планираат во текот на јануари да ја стартуваат е-трговијата нудејќи големи попусти и соработувајќи со разни локални бизниси.

Прочитај повеќе

Google додаде уште дваесетина земји, вкупно 29, од каде развивачи на апликации можат да се регистрираат со Google Checkout и да продаваат апликации. Меѓу новите додадени земји се Норвешка, Белгија, Канада, Данска, Финска, Шведка, Русија… целата листа тука.

Прочитај повеќе

Полека, но сигурно, Google започнува да си го гради тимот кој би требало да ја креира GoogleMe друштвената мрeжа и да му конкурира на Facebook. Купувајќи ja Slide, компанија која креира друштвени игри за различни платформи, Google покажува уште еднаш, покрај инвестициите во Zynga, дека игрите и забавата ќе бидат важен аспект од новиот друштвен проект.

Прочитај повеќе