Во 2001 најверојатно се случи најголемото злосторство кога светското културно наследство е во прашање. Талибанците уништија статуи на Буда стари 1500 години. Но, токму овој момент го инспирира Бен Кацира да направи нешто за да го заштити светското наследство. Г. Кацира е креатор на првиот ласерски систем за 3д мапирање. Неговата идеја ќе овозможи преку […]

Прочитај повеќе

Позната на овие простори како сестрата на Игор Џамбазов, но во светот за Татјана Џамбазова се знае дека е „Technology Whisperer“ на Autodesk Inc, или човек кој крeира и учи висока нова технологија на разбирлив начин. Работи со најпознатите светски музеи, реконструира мумии во Шведска, и работи заедно со UNICEF за заштита на светските културни […]

Прочитај повеќе

„Вики го сака културното наследство“ е прв ваков натпревар за најдобра фотографија на градби, споменици, традиционални специјалитети, носии, занаети и се она што се води како наследство во Македонија. Натпреварот всушност уште еден начин да допринесе кон дигиталната енциклопедија, која пак ќе ги награди најдобрите фотографии со парична награда. Слични проекти се организира глобално од […]

Прочитај повеќе

Ширење на Википедија во „глобалниот Југ”, нов и поедноставен начин за уредување, избор на википедијанец на годината, кандидатура на Википедија за светско културно наследство и конечно изоставување на Џими Велс од нашите екрани при прибирањето на донации се само некои од новините кои беа најавени на Викиманија 2011 во Хаифа, Израел. И не само тоа, […]

Прочитај повеќе

Comité des Sages, група која ги разгледуваше можностите за дигитализација на европското културно богатство, донесе извештај во кој се бара да се закачи културното богатство онлајн за да се овозможи полесен пристап, зголемување на туризам, истражување и едукација.

Прочитај повеќе

Европската веб библиотека ги надмина очекувањата и за 2010 година наместо 10 милиони, сега има над 14 милиони парчиња културно наследство од разните европски земји. Europeana, која стартуваше во 2008 година , содржи дигитализирани книги, мапи, фотографии, слики, музејски објекти, филмски и музички клипчиња кои ја покажуваат културната разновидност на земјите членки. Пример, најнови додадени […]

Прочитај повеќе

Еuropeana.eu e европската дигитална библиотека која се уште е во бета фаза, се чека да се достигнат 10 милиони објекти и до крајот на 2010 година да биде официјално стартувана. Но иако е во бета фаза сепак е на интернет и корисниците имаат пристап до неа.

Прочитај повеќе

Pesna.org е најголемата интернет колекција на македонски народни песни. Колекцијата има околу 650 песни, а љубителите на народната музика можат да го прочитаат текстот, да ја слушнат песната, и тоа од неколку изведувачи, и имаат можност да си симнат песната, но со послаб квалитет поради авторските права, вели Зоран Сталевски алијас GoodBytes, креаторoт на Pesna.org.

Прочитај повеќе