Факултетот за информатички технологии и компјутерско инженерство и British Council се организиратори на КулТИП, предизвик кој треба да покаже како новите технологии и иновациии може да им помогнат на културните институции и во нивното управување и развој на публиката. Целта на предизвикот освен воведување на технологија во културните установи е и приближување на претприемаштвото и […]

Прочитај повеќе

Сѐ уште трае празничната сезона, па тоа нека биде изговор да не се впуштаме во сериозни теми. Наместо тоа, еве краток осврт на една од презентациите што се одржаа на 28c3 – Behind Enemy Lines насловена „Хакот нема да биде прикажан на телевизија“. Презентацијата всушност е некој вид на препорака за филмови кои ја третираат […]

Прочитај повеќе

Општо познат факт е дека Amazon, можеби заедно со Ali Baba, е една од најуспешните и најмоќните електронски продавници во светот, чија првична цел беше продажба на книги. Водени од таа успешна приказна и знаејќи го амбициозен план на Министерството за информатичко општество да отвори, имплементира и хостира, 100 електронски продавници за 100 македонски бизниси и […]

Прочитај повеќе

Со зголемување на бројот на ММО игри кои го менуваат начинот на претплата, бесплатните ММО престанаа да бидат ексклузивитет на азиските дизајнери и издавачи на игри и станаа модел прифатен од западните студија. Сепак, иако со заеднички бизнис модел, азискитe и западните игри се разликуваат суштински, од начинот на добивање на нивоа до фактот тоа што азиските игри главно се повеќе конкурентни, оријентирани кон играч против играч (PvP) содржини.

Прочитај повеќе

Comité des Sages, група која ги разгледуваше можностите за дигитализација на европското културно богатство, донесе извештај во кој се бара да се закачи културното богатство онлајн за да се овозможи полесен пристап, зголемување на туризам, истражување и едукација.

Прочитај повеќе

Еuropeana.eu e европската дигитална библиотека која се уште е во бета фаза, се чека да се достигнат 10 милиони објекти и до крајот на 2010 година да биде официјално стартувана. Но иако е во бета фаза сепак е на интернет и корисниците имаат пристап до неа.

Прочитај повеќе