Кубанците конечно ќе добијат пристап до Интернет. Популацијата ќе добие пристап до 3G мрежа пред крајот на оваа недела, јави BBC. „Пуштањето“ ќе оди во три дена поради страв да не се преоптовари мрежата. Цените на пакетите се движат од 7 долари за 600MB, до 30 долари за 4GB. Дополнително, секој корисник ќе добие уште […]

Прочитај повеќе

Google се договори со властите во Куба. Компанијата ќе може да складира податоци на Куба, но нема да испорачува интернет во државата. Ова се добри вести за корисниците на сервисите во оваа држава. Сервисите на Google како Gmail и YouTube ќе можат значително побрзо да се отвораат, пишува Verge. Подобрувањето на услугите се однесува на […]

Прочитај повеќе

Без сомневање никој не може да го заборави денот кога прв пат се закачил онлајн. За нас секогаш ќе остане незаборавен звукот на гласниот 56k модем или спорото отварање на слики бидејќи беа „огромни“ еден мегабајт. Тоа беше во 90-тите, иако денес интернетот е апсолутно секојдневие бидејќи го има насекаде. Но, не и во Куба. […]

Прочитај повеќе

Куба го дозволи првиот бесплатен WiFi интернет пристап на своја територија, станува збор за локација во Културниот центар на Хавана која веќе неколку недели им нуди бесплатен пристап до Интернет на своите постители, јави Washington Post. Не е изненадување што помладите генерации во Куба веднаш го „прогласија“ Културниот центар за култно место и се почесто […]

Прочитај повеќе

WiFi мрежи се забранети во Куба, но ова не спречи илјадници млади Кубанци да креираат сопствена скриена мрежа во која се поврзани илјадници компјутери во Хавана. Вака креираната мрежа, која во Куба е целосно нелегална, им овозможува на младите да разговараат со пријателите, да играат онлајн игри и да преземаат филмови, јави Associated Press. SNet […]

Прочитај повеќе

Фидел Кастро се врати од мртвите и стана интернет зависник, пишува LA Times. 84 годишниот кубански лидер е блогер кој конзумира 200 до 300 вести преку интернет и е фасциниран од Wikileaks, сајт кој објавува доверливи документи меѓу кои и документи за авганистанската војна.

Прочитај повеќе