Сите ние имаме повеќе идентитети, тоа не е ненормално, тоа е дел од нас, вели основачот на Canv.as и контроверзниот форум 4chan, Кристофер moot Пол, кој на Web 2.0 Summit им се спротистави на Facebook и Google затоа што форсираат еден веб идентитет наместо да им го дозволат право на анонимност на корисниците. Google на […]

Прочитај повеќе

Canv.as може да се опише како сервис за генерирање интернет мемиња со цел да влијае врз интернет културата исто како што тоа го прави контроверзниот 4chan форум, првиот проект на Кристофер moot Пол.

Прочитај повеќе

Закерберг комплетно греши кога мисли дека анонимноста е кукавичка, вели Кристофер Moot Пол, основачот на познатиот и контроверзен форум 4chan за време на South By Southwest конференцијата додека го презентираше својот нов проект Canvas.

Прочитај повеќе

Можеби никогаш не сте чуле за 4chan, но сигурно сте се сретнале, на еден или друг начин, со интернет феномените поттикнати од форумот. Мемињата RickRoll’d и lolcats, Anonymous борбата против скиентологијата и многу други интернет феномени, сите дојдоа од чудниот свет на 4chan, кој еднаш беше опишан од Guardian како „лудаци со детско однесување… брилијантни, апсурдни и затрашувачки“.

Прочитај повеќе

Анкетата за 100-те највлијателни личности во технологијата, владеењето, науката и уметноста на Time привлече милиони гласови на листата на највлијателни, но ги привлече и хакерите. Прв на листата се најде moot, алијасот на Кристофер Пол, oсновачот на 4chan форумот, со помош на хакерски методи. Се започнало кога луѓето од 4chan го приметиле името на листата. Кристофер Пол се најде на листата поради неговото влијание, односно влијанието на 4chаn.org за ширење на информациите и содржината на интернет. 4chen е на листата на топ 100 најпосетени сајтови според Alexa, а често се наоѓал и меѓу 50-те топ сајта.

Прочитај повеќе