Централната банка на Кина ги забрани сите трансакции со криптовалути и копањето на криптовалути. Забраната важи за сите криптовалути, и е најригорозна мерка донесена од кинеските законодавци досега. „Зделките поврзани со криптовалути се илегални финансиски активности, кои сериозно ја нарушуваат финансиската безбедност на луѓето“, вели Централната банка на Кина. Забраната ја донесоа десетте најголемите кинески […]

Прочитај повеќе

Копањето на дигитални криптовалути е цела индустрија, и иако наизглед нема поголемо влијание на животната средина, тоа сепак не е точно. Криптовалутите загадуваат со застарена електроника подеднакво како држави и може да се спореди на пример со Холандија, велат истражувачите Алекс Девриј и Кристијан Стол. Ова веројатно и не треба да биде изненадување со оглед […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи од Универзитетот од Тексас објави дека имаат сознанија дека растот на биткоин и високата цена се предизвикани од манипулација. Експертите сметаат дека овие манипулации со цената се причина за 50% од растот на Bitcoin и дури 64% на другите валути. Професорот Џон Грифин смета дека растот на биткоин е предизвикан од неколку големи […]

Прочитај повеќе