Пет држави членки на „Five Eyes“ побараа од компаниите да остават некаков законски пристап до криптираните податоци. Ако ова не биде реализирано, ќе бидат донесени законски измени кои ќе ги обврзат компаниите на оваа измена, пренесе Register. Five Eyes е разузнавачки сојуз од Австралија, Канада, Нов Зеланд, Обединетото Кралство и САД. По средбата која се […]

Прочитај повеќе

Британија најави закон со кој побара од развивачите на апликации кои користат „end to end“ криптирање кое ќе го употребуваат владините агенции. Слични барања имаат повеќе држави, но креирањето на „заден влез“ во апликациите е ужасна идеја. Ова е ставот и на Роберт Ханиган, поранешен директор на британската разузнавачка агенција GCHQ. „Подобрата заштита е добра работа – […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент со нацрт закон изрази поддршка за технологиите кои ќе овоможат безбеден онлајн сообраќај што нема да може да се прислушува. Ова ќе овозможи побезбедна комуникација и поголема онлајн безбедност за жителите на Унијата. „Принципот на доверливост треба да се применува на сегашните и идните средства за комуникација, вклучувајќи ги повиците, интернет пристапот, инстант пораките, […]

Прочитај повеќе

Нова алатка која чини само 300 американски долари може да дојде до лозинките складирани на Apple компјутерите за само 30 секунди. За утешна среќа, за нападот е потребен физички пристап на лаптопот. За несреќа, лаптопот може да биде и во „sleep“ мод или заклучен и лозинката пак да биде пробиена. Причина за ова е пропуст […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција успешно заврши нов потфат. Научниците во тимот на Google Brain, покажаа дека компјутерите можат самите да си го криптираат сообраќајот и да си испраќаат „пораки“. Со ова компјутерите би можеле да го скријат сообраќајот во иднина, но целиот проект е само тест. Експериментот е малку посложен. Истражувачите Мартин Абади и Дејвид Андерсон од […]

Прочитај повеќе

Комуникациите на Facebook Messenger сега може да се криптираат. Компанијата заврши со надградбата на апликацијата кај сите 900 милиони корисници последниве неколку недели, откри портпаролот на Facebook за Wired. Функционалноста е наречена „Secret Conversation“ и ќе овозможи конверзацијата помеѓу двајца соговорници да може да биде прочитана единствено од нив двајцата. Податоците од разговорот нема да […]

Прочитај повеќе