Две недели во 2015 година американското Федерално истражно биро (FBI) призна дека aктивно споделуваше детска порнографија на интернет. Се работи за намерна акција за лоцирање и идентификување на педофили преку заразување на нивните компјутери и паметни уреди со вируси, јави USA Today. Сајтот со кој оперираше FBI е најверојатно најголемата страница со детска порнографија досега. […]

Прочитај повеќе

Шестмина криминалци се одговорни за продажба на илегални копии на софтвер вредни над 100 милиони долари. Во период од шест години над 170.000 копии на софтвер од Microsoft и Adobe се илегално продадени на најголемите онлајн продавници, од Amazon до Overstock и eBay. „Ова е еден од најголемите случаи на пиратерија, ако не и најголемиот […]

Прочитај повеќе

Europol и Федералното истражно биро (FBI) во заедничка акција на 6-ти ноември затворија над 400 сајтови помеѓу кои и Silk Road 2.0 и уапсија 17 сопственици на сајтови. Ова е нajголема акција против продавниците на илегална стока на „скриениот веб“ досега. Станува збор за сајтови кои се скриени со помош на Tor мрежата. Тor мрежата […]

Прочитај повеќе

Има само стотина шефови на чело на сајбер-криминални банди во светот, кои стојат зад глобалниот сајбер криминал, вели шефот на Europol Cybercrime Centre, Троелс Оертинг во интервју за BBC Radio. Шефот на одделот за сајбер криминал открива дека идентитетот на „поглаварите“ им е генерално познат и дека доколку успеат да ги затворат нив ќе колабира […]

Прочитај повеќе

Денеска ни беше доставена листа од 18.000 имејл адреси и лозинки на Facebook корисници, од кои според адресите и лозинките, можеше да се заклучи дека голем дел се од Македонија. Преку податоците сајбер криминалците зад овој вид на измама наречен “phishing” (вид на сајбер измама преку која криминалците доаѓаат до личните податоци на корисници, најчесто лажирајќи го својот идентитет преку имитирање на кредибилни апликации, сајтови, и-мејл пораки..), е дојдено преку лажната апликација на Facebook наречена News Feed.

Прочитај повеќе