Оваа недела се случи најголемата кражба на криптовалути. Од децентрализираната финансиска платформа Poly Network хакер или хакери (засега е непознато) успеаја да украдат крипто-валути во вредност од 600 милиони долари. За среќа сѐ уште непознатиот напаѓач веќе врати 342 милиони долари. Украдената сума е највисока во историјата на децентрализираните финансии, иако во неколку напади претходно се […]

Прочитај повеќе

Google, во партнерство со Cybercrime Support Network, неодамна го лансира Scam Spottеr, веб сајт кој е замислен да им помогне на луѓето да станат способни ефикасно да препознаваат и избегнуваат онлајн измами. Главната цел на Scam Spottеr е да стави акцент на трите знатни правила кои, доколку се земат во предвид, нема да не осиромашат. […]

Прочитај повеќе

Руска хакерска група која се нарекува MoneyTaker се сомничи за кражба на 10 милиони долари од банкомати. Групата овие средства ги украла од 20 компании од Русија, САД и Велика Британија, јави BBC. Групата успеала да ја отстрани максимална граница за повлекување на средства од дебитни картички и ги украле парите од банкомати, вели Group-IB. […]

Прочитај повеќе

Се чини дека можностите на паметните брави нема да им го олеснат животот на крадците на возила. Неодамна полицијата од Сиетл, САД го заклучи крадецот на BMW во возилото додека истиот мирно спиел во него. Најпрво BMW го пронајде возилото и ја испрати неговата локација до полицијата. Потоа како во сцена од комедија полицијата дошла […]

Прочитај повеќе

Нeoдговорноста на дел од берзите и веб складишта на крипто-валутите можеби ќе бидат причина зошто истите да не бидат разгледувани како сериозно платежно средство. Decentralized Autonomous Organization, или DAO, остана без 3,7 милиони од нивната крипто-валута ether, во вредност од 79 милиони долари. Ether e крипто-валута која е конкурент на bitcoin, и DAO ги користеше […]

Прочитај повеќе

Украдени се 80 милиони долари од Централната банка на Бангладеш преку сајбер напад кој бил можен бидејќи банката штедеше на рутери, кои ги купила на старо за 10 долари. Индиската полиција за пропустот ја обвини банката, јави Reuters. Сепак евтините рутери од 10 долари не беа единствениот проблем, бидејќи банката штедела и на firewall, односно […]

Прочитај повеќе

Двајца бугарски државјани успеале за пет месеци да украдат десетици илјади евра од граѓани од Битола, Прилеп, Гостивар, Неготино, Радовиш и Кичево, пренесува Дневник. Осомничените се во бегство, откако МВР успеало со помош на бугарските власти да ги идентификува благодарение на надзорните камери од банките кои поднеле пријава. Кражбите ги правеле во период од март […]

Прочитај повеќе

Најголемиот грабеж на банки е глобален, а во него се украдени помеѓу 300 милиони и една милијарда долари од повеќе од 100 банки во над 30 држави, јави New York Times. Станува збор за организирана сајбер банда која користи софистициран малициозен софтвер уште од 2013 година, што овозможува празнење на банкомати без притоа да внесат […]

Прочитај повеќе

Малициозниот софтвер Chewbacca собра податоци од кредитни и дебитни картички во 11 држави пред да биде откриен од безбедносната компанија RSA. Серверската инфраструктура на Chewbacca е активна од 25 октомври, а се користи како за напад на PoS (Point of Sale) системи. Во глобална кражба на податоци од платежни картички и лични податоци, пред се […]

Прочитај повеќе

Лични податоци за најмалку 20 милиони банкарски сметки и сметки од кредитни картички се објавени во едно од најголемите протекување на податоци кое досега го имала Јужна Кореа, пренесува Security Week. Со оглед на тоа дека Јужна Кореа има 50 милиони жители ова опфаќа повеќе од 40 отсто од населинието во оваа азиска држава. Во […]

Прочитај повеќе

Петмина криминалци од Русија и Украина се обвинети за „најголемата хакерска кражба во САД“. Против петмината е покренато обвинение за празнење на над 160 милиони кредитни и дебитни картички, јавува BBC. Владимир Диркман, Александер Калинин, Роман Котов, Димитриј Смиланетс од Русија и Микхаил Ријтиков од Украина, се обвинети за хакерски напад и заговор за измама. […]

Прочитај повеќе

Украдени се 24.000 Bitcoin-и во вредност од 250.000 долари од Bitfloor, една од најголемите берзи за виртуелната валута. Според основачот на Bitfloor, Роман Штилман, нападнатата берза е најголема во САД и четврта во светот. Кражбата доаѓа поради човечка грешка, имено г.Штилман на форумот признава дека при неодамнешната надградба оставил дел неенкриптирани клучевина серверот, кои крадецот […]

Прочитај повеќе