Крави и вештачка интелигенција. Некако двете не одат заедно. Како сладолед на пица. Звучи генијално, но се додека не пробате. Благодарение на холандската компанија, Connecterra, имплементирањето вештачка интелегенција на оваа поле може да им даде комплексен увид на земјоделците за нивните стада и да им заштеди многу пари. Ставење сладолед на пица и понатаму се […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија очекува до 2020-та година да има 50 милијарди уреди поврзани на интернет кои ќе обезбедат разни услуги на граѓаните преку паметни апликации и сервиси. Oсновното нешто за „Интернет на нештата“ е поврзувањето на разните уреди со RFID таговите, кои се попаметни од обичните баркодови. Преку овие чипови ќе се овозможи уредите, од автомобил […]

Прочитај повеќе

Истражувачите од Critical Media Lаb при Ватерлу универзитетот користејќи RFID технологија ги поврзаа кравите на фармерот Крис Ванденберг со Twitter. Секоја oд дванаесте крави ги твита своите активности објавувајќи претходно подготвени пораки.

Прочитај повеќе