Иако не е најнов, Seam е одличен, кус фантастичен филм, чии ефекти се направени од FX3X. Од крајот на минатата година филмот е достапен за гледање онлајн, па ако не сте го изгледале направете го тоа сега. Само на неколку YouTube канали „Seam“ успеа да собере повеќе од 3 милиони гледачи. Ефектите во филмот се […]

Прочитај повеќе

Internet Machine е филм на визуелниот артист Тимо Арнал кој влезе во шпанскиот телеком Telefónica да го презентира вистинскиот облак, поточно материјалниот и физичкиот дел на дигиталните податоци. Облакот за просечниот корисник е место некаде на Веб каде што се складираат неговите фотографии и фајлови, но во реалноста, тоа место е многу покомплексно. Филмот е […]

Прочитај повеќе

Од 24-ти до 26-ти ноември се одржува првиот фестивал за анимации во Македонија, Анимакс Скопје фест. „Појавувањето на Анимакс Скопје Фест ја има двојната цел, да ја заживее и врати на старата слава македонската анимација и да ги стимулира новите млади автори кои ќе донесуваат нови светски награди, а тие да ги одмеруваат креативните потенцијали […]

Прочитај повеќе

На 21 ноември во 19 часот се одржува Вториот интернационален фестивал на филмови снимени со мобилен телефон, Mобиле Фестивал 2011. „Првиот Фестивал на филмови снимани на мобилен телефон во светот се одржа во Париз пред шест години. Мобил Фестивал е Првиот фестивал на филмови снимани на мобилен во Македонија. На два милиона и шеесет и […]

Прочитај повеќе

Фотоапаратот Canon 5d Mark II стана стандард за холивудските, но и алатка за инди филмаџии да снимаат квалитетни HD филмови. Меѓу нив се и двајца млади македонски артисти Ана Јакимска и Бранко Костески кои користејќи го само импресивниот фотоапарат го снимија „Шал“, краток филм кој изгледа фантастично. Што е „Шал“? А. Јакимска: „Шал“ е краток […]

Прочитај повеќе

Краткиот филм снимен со мобилен „Гумата и цртежот” на Бојан Стојчевски е добитник на наградата „Лале“ за најдобар филм на првиот македонски фестивал за мобилни филмови Mobile Festival.

Прочитај повеќе