Откако стартуваше во 1997-та, Google за кратко време стана првин популарен интернет пребарувач, а денес и доменантен пребарувач. Како се започна? Кои се новините кои Google ги стартуваше за да го освои пазарот? Мериса Маер и Бен Гомес од Google во кратко 6-минутно видео ја објаснуваат логиката на Google зад пребарувањето и претставувањето на новите […]

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека првиот “робот” бил наречен Гулаб и работел на пареа, а бил создаден од грчкиот математичар Аркитас уште 400 години пред нашата ера? Дали знаевте дека зборот “робот” го добил своето значење уште во 1920 година, од чешкиот збор “робота” кој значи “принудена работа”? Прв пат и единствен пат робот има убиено човек во 1979 во фабриката на Ford, кога роботската рака по грешка го поткачила вработениот предизвикувајќи му повреди.

Прочитај повеќе