Google во соработка со One Medical и претставниците на јавното здравство ќе претвори дел од своите канцеларии во центри за вакцинација. Компанијата ќе донира и 150 милиони долари за промоција на едукација за вакцините и дистрибуција. Дел од канцелариите во Сан Франциско, Лос Анџелес, Њујорк, ќе бидат претворени во клиники за вакцинирање. Покрај зградите, за […]

Прочитај повеќе

COVID-19 продолжува да се шири, а бројот на заразени и натаму расте. Најголем дел од државите и регионите во овој период имаат нови рекордни броеви на заболени. Технологијата и претходно се користеше како помош преку апликации за следење на контакти. Сега има уште неколку технологии кои ја пронаоѓаат својата примена. Најчести преносители коронавирусот се асимптоматските […]

Прочитај повеќе

Европа започна да ги следи Ковид-19 контакти надвор од границите на секоја држава членка. Германија, Ирска и Италија донесоа одлука за соработка, и апликациите за следење на контакти ќе следат контакти и надвор од границите на секоја држава поединечно. Германската Corona-Warn-App, ирскиот COVID tracker, и италијанската Immuni app ќе ги споделуваат податоците. Ова ќе овозможи […]

Прочитај повеќе

Пандемијата на Ковид-19 засега не изгледа дека ќе наскоро ќе престане. Ова најмногу важи за САД и за повеќе држави во Јужна Америка, но и Индија. Ковид-19 модел на истражувачи од Google и Харвард ја предвидува состојбата со епидемијата во држави и градови во сад во следните 14 дена. Предвидувањата се фокусирани на повеќе клучни […]

Прочитај повеќе

Светската пандемија Ковид-15 и натаму продолжува да ги менува навиките на луѓето. Ова веројатно и не треба да биде изненадување со оглед на тоа дека сè уште нема вакцина, ниту вирусот исчезна со летото. Дел од техничките компании веќе се прилагодија и поради пандемијата работат од дома. Google најави дека неговите вработени, со мал дел […]

Прочитај повеќе

Сингапур беше една од првите држави кои започнаа со апликации за паметни телефони да ги следат Ковид-19 контактите. Денес властите во оваа држава го надградуваат ова со додавање на токен за следење на контактите. Токенот е преносен компјутер кој ги следи контактите на корисникот. Корисниците треба да го носат токенот постојано, а батеријата трае 9 […]

Прочитај повеќе

Google и Apple работат на систем за следење на Ковид-19. Android и iOS ќе имаат интегриран систем за следење во оперативните системи, Android, односно iOS. Во духот на взаемна соработка Google и Apple најавуваат заеднички напор со помош на Bluetooth технологија да им се помогне на државите и здравствените агенции да ги спречат ширењето на […]

Прочитај повеќе

Несомнено е дека коронавирусот COVID-19 има огромно влијание врз случувањата во светот. Неодамна имавме текст за тоа како светските ИТ компании се справуваат со пандемијата и предизвиците кои ги носи. Очекувано најголем дел од читателите беше позаинтересиран како со епидемијата се справуваат локалните компании. Па затоа, во серијал насловен “Како [локална компанија] #РаботиОдДома” од повеќе […]

Прочитај повеќе

Сакале ние да признаеме или не, веќе неколку недели не живееме нормално. Пандемијата на COVID-19 барем засега ни го промени начинот на живот. Мерките за социјално дистанцирање или барем физичко дистанцирање даваат резултати, иако веројатно сите очекувавме повеќе. Но дека најголем дел од граѓаните ги почитуваат мерките за социјално дистанцирање покажуваат и податоците кои ги […]

Прочитај повеќе

Бројката на испринтани, исечени, склопени и испорачани заштитни маски викендов порасна на помеѓу 1200 и 1500. Волонтерите прават напори да испорачаат доволно маски за да се обезбеди побезбедна работа на лекарите и медицинските лица во период на пандемија на Ковид-19. Стотици волонтери помеѓу кои лекари и 3д-спринт десетина дена се организираат на најголемата друштвена мрежа […]

Прочитај повеќе

Популарниот босански бенд Dubioza Kolektiv го најави Dubioza Kolektiv Quarantine Show. Станува збор за концерти кои ќе се одржуваат секој понеделник од 20:30. Ова е начин на кој бендот самиот, но и на своите фанови, ќе им ја направи самоизолацијата поинтересна. На овој онлајн концерт сите членови на бендот ќе свират од своите домови, а […]

Прочитај повеќе

Несомнено е дека коронавирусот COVID-19 има огромно влијание врз случувањата во светот со 2/3 од светската популација во некаков вид изолација и под превентивни мерки и илјадници затворени бизниси. Но, покрај влијанието кое вирусот го има врз нормалното функционирање на луѓето и нивното здравје, како портал за технологија сакавме да разгледаме и како истиот влијае […]

Прочитај повеќе