Програмскиот јазик Kotlin кој помага во развој на Android апликации е најбрзорастечки програмски јазик на GitHub. Ова е еден од податоците кои GitHub ги сподели со јавноста. Kotlin е програмски јазик поддржан од Google за развој на Android апликации. Можеби растот на Kotlin и не треба да биде изненадување. Дури 27% од Android апликациите на […]

Прочитај повеќе

Google ја објави новата 3.0 верзија на Android Studio. Бета верзија е достапна веќе подолг период, но сега е достапна и стабилна верзија. Заедно со Android Studio официјално е достапна и Developer Preview верзијата на Android 8.1. Првата верзија на Android 8.1 е достaпна единствено на Pixel 2 и Pixel 2 XL, Pixel, Pixel XL, […]

Прочитај повеќе

Google најави дека новиот програмски јазик Kotlin и официјално ќе биде поддржан на Android. Оваа најава доби и најгласен аплауз од публиката, додава TechCrunch. Kotlin е само проширување, а не и замена за Java и C++. Kotlin работи под Java Virtual Machine, што овозможува интероперабилност со постоечкиот код. Поради ова Kotilin е популарен јазик кај развивачите […]

Прочитај повеќе