Со помош на податоците од Google Trends може да анализираме различни клучни зборови (keyword), но и да споредиме каков е интересот за нив во различни региони. Ова може да ни помогне да носиме подобри и поинформирани одлуки. Ова видео е трет дел од туторијалите фокусирани на Google Trends со библиотеката pytrends и е фокусиран на […]

Прочитај повеќе

Видеото покрива анализа на финансиските пазари и влијанието на големи настани (како финансиската криза или КОВИД-19) врз истите. Времетраењето е нешто под 20-минути и е наменето за почетници со програмскиот јазик Python. Напомена – текстот го напиша Костадин Ристовски, тој е автор и на туторијалите.

Прочитај повеќе

Видеото посветено на портфолио оптимизација е последниот дел од серијата Python за финансии, во кое е објаснето чекор по чекор како да се најде оптималното портфолие според одреден критериум. Во овие 35 минути, може да научите како да креирате Монте Карло симулација која ќе генерира рандом портфолија, како да ги прикажете истите и како да […]

Прочитај повеќе

Фудбалот е најпопуларниот спорт, па истиот доаѓа со голем број на податоци кои може да бидат предмет на анализа. Видеото покрива анализа на меѓународните фудбалски натпревари од нивниот почеток, користејќи Python. Видеото дава одговор на неколку интересни прашања: Како меѓународните натпревари се развиваат низ годините? Дали има предност доколку одредена земја игра дома, пред своите […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Ова е четврто видео од оваа серија. Со него продолжува обработката на податоци, во дадениов случај ќе дознаеме повеќе за „Relative strength index (RSI)“. Серијата започнува со краток вовед и инструкции како да се добијат историските […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Ова е трето видео од оваа серија со фокус на анализа на податоците од претходните две видеа кои се однесуваа на преземање на податоци и на крипто-валути и акции. Серијата започнува со краток вовед и инструкции […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Ова е второ видео од оваа серија со фокус на визуелизација на податоци на берза и криптовалути. Серијата започнува со краток вовед и инструкции како да се добијат историските цени на криптовалути, како и на акциите […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Серијата започнува со краток вовед и инструкции како да се добијат историските цени на криптовалути, како и на акциите на компаниите кои тргуваат на големите берзи. Овoj пристап за добивање на информации се користи во наредните […]

Прочитај повеќе

Oва е прво видео во серијалот Python за финансии, кое објаснува како може да се преземаат дневни податоци за цените на одредени акции или криптовалути за однапред селектиран период. Во следните туторијали, фокусот ќе биде на креирање графици; корелација помеѓу одредени компании; резултати при тргување користејќи одредени технички индикатори (како Moving average и RSI – […]

Прочитај повеќе

Во ова видео може да научите како да скенирате QR-код и баркод користејќи го програмскиот јазик Python. Видеото е поделено во 3 дела. Првиот дел ви овозможува да ја добиете содржината на кодот кој ви е достапен како слика. Вториот дел е подинамичен и во истиот може да ја користите вашата камера за да ја […]

Прочитај повеќе

QR кодовите во себе имаат одредена информација, а се користат за различни цели, како маркетинг материјал, за онлајн плаќања, превенција на дуплирање на спортски билети, билети за концерти и слично. Во ова кратко видео, може да научите како да креирате ваков QR-код со Python. Напомена – текстот го напиша Костадин Ристовски, тој е автор и […]

Прочитај повеќе

Во ова видео, може да научите како да го најдете станот со најдобра цена користејќи проста линеарна регресија и Python. Анализа на податоци е поле кое последната деценија зема доста голем замав. Постојат голем број на комплексни модели кои се користат во многу области. Многу од нив се обидуваат да ја симплифицираат реалноста и да […]

Прочитај повеќе