Без сомневање една од најдобрите компании основани во Македонија без која не може да започне приказната за успешни компании е Grouper. Со одлична локализација на постоечкиот модел, Grouper без сомневање е една од топ 3 стартап приказни во Македонија. Оваа приказна наскоро ќе стане и малку поголема, откако компанијата најави дека наскоро започнува со работа […]

Прочитај повеќе

За поголема безбедност на патиштата во Косово, полицијата започна да патролира со дронови. Дроновите патролираат на патиштата кои се понепристапни, а овозможуваат и надзор на поголеми делови од патот. Дронот лета пред полициската контрола и освен што го пренесува сигналот снима и видео од настаните на патот. Кога полицијата ќе забележи дека некој возач прави […]

Прочитај повеќе

Со цел да станат поинтересни за инвестирање, косовските власти одлучија да го укинат данокот за увезената ИТ опрема. Ова ќе се однесува на опрема и резервни делови, а мерката стапува на сила оваа недела, јави DigitalSpoiler. Мерката секако е во наска да го направи Косово поинтересно за инвестиции во ИТ секторот. Властите се надеваат дека […]

Прочитај повеќе

Косовскиот стартап кој работи на технологија за аудио повици стигна до 1 милион преземања на Android и iOS комбинирано. Сервисот овозможува аудио повици, групни разговори, но и видео повици. Сепак сервисот е повеќе друштвена мрежа отколку алатка сервис за разговор. Со Hello корисниците разговараат сo своите пријатели кои најчесто ги запознале преку сервисот. Hello започна […]

Прочитај повеќе

Дигиталните часовници во Европа кои се синхронизираат преку фрекфвенцијата на напојувањето доцнат по неколку минути. Причина за доцнењето е спорот помеѓу Србија и Косово кој предизвикува фреквенцијата на електричната енергија да биде малку пониска од 50Hz, колку што е стандардот. Поради ова доцнат диталните часовници во регионот помеѓу Шпанија до Турција и Холандија до Полска или […]

Прочитај повеќе

Националните центри за компјутерска безбедност на Македонија и Косово, потпишаа договор за меѓусебна соработка. Договорот е потпишан минатата недела помеѓу: Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти (MKD-CIRT) и  Националната единица за сајбер безбедност (KOS-CERT) од Косово. Двете држави ќе соработуваат преку: заедничко справување со инциденти во сајбер просторот; размена на искуства; учество во меѓународни активности; соработка […]

Прочитај повеќе

Косовскиот телеком IPKO и фондацијата „Unë e du Kosovën” започнаа соработка која треба да заврши со креирање на електричен автомобил за центарот Bonevet. Идејата е на младите да им се овозможи простор за соработка и креирање на електричното возило во Ѓаковица. Конечното возило треба да биде доволно безбедно за да може да учествува во сообраќајот. За […]

Прочитај повеќе

Во април Formon беше прогласен за „Иновација на годината“ на Албанските национални ИКТ награди 2016, и со право. Приштинскиот стартап, кој беше стартуван во април 2015 година, има фантастичен продукт – свој 3Д принтер кој може да претвори било кој виртуелен модел во вистински објект. Нивниот Formon Core работи на технологија наречена Fused Dеposition Modeling […]

Прочитај повеќе

Gjirafa е косовски стартап кој ќе се натпреварува со Google со помош на 2-та милиони долари инвестиција кои ги доби од Rockaway Capital. Ова е најголема инвестиција во албански стартап. „Gjirafa се постави во центарот на иновациите што се случуваат во регионот, и нѐ радува што ја искористивме шансата да капитализираме на забрзаната модернизација што […]

Прочитај повеќе

Најверојатно никој не е радосен кога мора да оди и да извaди потврда за државјанство, извод од книга на родени или некој сличен документ, за кои како по правило граѓаните треба да чекаат во долги редови или да се докажуваат со службениците. Се чини дека наскоро жителите на Приштина нема да имаат ваков проблем. Главниот […]

Прочитај повеќе

Demokra, платформата за менаџирање на изборните процеси на македонската компанија iVote успешно ја одигра својата улога во автоматизирање на косовските парламентарни избори, одржани на 8-ми јуни. Софтверот обработи резултати од 2.374 гласачки места, и ги претстави на транспарентен начин на веб сајтот на Централната изборна комисија и преку мобилни апликации за Android и iOS. Demokra […]

Прочитај повеќе

<Надополнето: 11.06.2013>  Се чини дека информацијата дека PayPal ќе дојде во Косово и Македонија е неофицијална. Официјално финансискиот сервис ќе дојде во Македонија, , според изјавите на МИОА, но не се знае кога. Михаил Стевчев од македонскиот стартап TweetsPie кои се на Webit во Истанбул ги контактираше преставниците на PayPal, кои се исто на конференцијата, […]

Прочитај повеќе