Отворени податоци е идејата дека податоците се јавно и  бесплатно  достапни за користење и обработка без дополнителни рестрикции, а овој концепт, особено популарен во јавниот сектор низ светот им овозможува на граѓаните да имаат поголемо влијание врз одлуките на  власта, а на власта пак да се истакне како транспарентна и поодговорно да се однесува со […]

Прочитај повеќе

Благодарение на истражувањeтo на Михаел Паулс и Ладислав Криштуфек од Чарлс Универзитетот во Прага, за прв пат е пронајдена корелација помеѓу корупцијата во различни држави и нивниот економски развој, пренесува Technology Review. Врз основа на добиените резултати професорите доаѓаат до заклучок дека перцепцијата на корупција во една држава коренспондира со споредбата на БДП по жител. […]

Прочитај повеќе

Transparency International – Macedonia ја објави и iOS верзијата на својата апликација „Пријави корупција“ која од поодамна е достапна и за Android телефоните. Преку апликацијата корисниците можат директно да пријават случаеви на корупција според различните категории и да ги прегледуваат сите пријави кои се објавени на prijavikorupcija.org. Aпликацијата доаѓа во момент пред изборите за кои […]

Прочитај повеќе

Transparency International-Macedonia и Center for International Relations од Вашингтон стартуваат нов сајт Пријави корупција кој е алатка за едноставно пријавување на случаи на корупција бесплатно преку SMS пораки, имејл, преку веб апликација, по фиксен телефон или преку Twitter користејќи го хаш-тагот #korupcijaMK. Prijavikorupcija.org е изграден врз Ushahidi платформата, која е прогласена како пионир на технологијата […]

Прочитај повеќе

Корупцијата е еден од најголемите проблеми со која се соочува скоро секоја држава, особено кога се трошат државни пари. Словенија, иако е земја од Европската Унија и има релативно понизок степен на корупција сепак се соочува со овој проблем. Благодарение на тоа што е мала држава, можно е поефикасно и полесно контролирање на трошењето на […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи воведе анонимно електронско пријавување на мито и корупција, затајување на данок, непрофесионално однесување на даночен службеник…

Прочитај повеќе

Контроверзните интернет активисти Anonymous објавија преписка меѓу вработени во Bank of America за кои велат дека ја откриваат „корупцијата и измама“ на најголемата американска банка. Во мејловите, кои датираат од ноември 2010, се вели дека банката намерно избришала бројки за следење на заемите со цел да може да заплени недвижности.

Прочитај повеќе