Google+ направи мали промени на својата полиса за имиња на профилите со која ќе им дозволи на корисниците да додадат алтернативно име на нивниот профил се доколку го искористиле тој псевдоним на друго место онлајн, пример на Twitter, на блог, Flickr итн, или се има појавено во печат. Тој процес на верификација на псевдонимот може […]

Прочитај повеќе

Twitter во август ја најави опцијата Activity, која после три месеци конечено е достапна за користење за сите твитерџии, вклучувајќи ги и македонските. Оваа опција им овозможува на Twitter корисниците да ги следат пријателските активности на друштвената мрежа, односно е скоро иста опција како Facebook News Ticker. Целта на оваа опција е да им овозможи […]

Прочитај повеќе

Претставен е еSpace нов .мк веб магазин за информатичка технологија, кој ги обработува сите теми: хардвер, софтвер, .мк сцена, мобилни, игри… интересно заедно со Upload ова се веќе два ИТ магазини да го искористат интернетот да понудат бесплатни веб изданија, наместо да печатат на хартија и со тоа да одредуваат цена.

Прочитај повеќе

Digital Society направи тест за основната безбедност на единаесте популарни веб сервис, давајќи им оцена од А до F, A значи 5, а Ф =1. Најуспешен на тестот се покажа Gmail.com, со чиста петка, додека Google.com доби тројка (C). Интересно Facebook и Twitter ги паднаа тестовите, односно се покажаа како најранливи сервиси.

Прочитај повеќе

Facebook корисничките имиња не се нешто ново, напротив, беа објавени пред една година, но на мрежата постојат многу страни кои не го имаат подесено корисничкото име на фан страната или профилот за да наместо facebook.com/profile.php?id=123456789 имаат препознатливо URL како facebook.com/it.com.mk. Можеби игнорирањето на оваа опција се должи на процедурата која бара телефонски број, можеби од незнаење за опцијава. Во секој случај, подолу е краток водич за како да си одберете корисничко име.

Прочитај повеќе

Хакер познат како Kirllos продава 1.5 милиони пробиени Facebook профили по цена од 0.25 цента за профил, односно 25 долари за 1000 кориснички имиња и лозинки, пренесува Mashable повикувајќи се на податоци на безбедноснате експерти од VeriSign iDefense.

Прочитај повеќе

Microsoft објави интересна информација за најпробиваните кориснички лозинки од страна на автоматските напади. Статистиката која опфатила десетици илјади лозинки, покажала дека стандардна должина на лозинки е 8 карактера, а просечното корисничко име е 6 карактера.

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе