YouTube се менува. Ако првичната идеја беше „Broadcast Yourself“, платформа во која корисникот може со својата содржина да направи нешто креативно и да заработи од тоа видео, денес YouTube се почесто флертува со „големите“. Од претплата, до музички видеа, до преговори за филмови и серии на сервисот, бавно, но сигурно работите се менуваат. Најдобриот приказ […]

Прочитај повеќе

GetLokal.mk е нов македонски сајт на кој корисниците можат да пишуваат препораки за ресторани, барови, слаткарници, дискотеки кои ги посетиле… и, благодарение на препораките, сликите и коментарите од другите корисници, полесено да се информираат за слични локации. На прв поглед GetLokal наликува на познатиот Yelp и слични сајтови кои се појавија ширум светот. Искуството од […]

Прочитај повеќе

Заедницата на популарниот хумористичен сајт 9gag.com му објави спам војна на Nescafe бидејќи Nescafe дисквалификува видео од својот натпревар од корисник кој побара „лајкови“ од заедницата за да победи и да го израдува својот хендикепиран брат. Унгарскиот Nescafe на својата Facebook страница објави натпревар на кој ги повика корисниците во кратко видео да објаснат што […]

Прочитај повеќе

Корисничкиот агрегаотор на популарни вести Ping.mk доби комплетно нов редизајн станувајќи повеќе како сајт со вести, категории, популарни и последни написи, отколку како што беше претходно само листа од соберени линкови. Всушност, листата со линкови останува во делот „агрегатор“, но почетната страна е направена да наликува на веб сајт за брзо прегледување на популарни вести. Опциите за лајкување и коментирање остануваат покрај секој пост.

Прочитај повеќе

„Креативниот Интернет“ е документ од над 100 проекти кои ја демонстрираат креативноста на друштвените веб проекти, на кориснички генерираната содржина и инспиративната дигитална култура.

Прочитај повеќе

На видео сервисот секој час се закачуваат видеа со вкупна должина 2.100 часа, или 50.400 часа видео секој ден. Секако YouTube концептот е кој сака може да објави видео, со што кориснички-генерираната содржина нема кој знае каков квалитет, но од друга, има се поголем избор.

Прочитај повеќе

Ping.mk е нов сервис за споделување, читање и дискутирање вести. Сервисот работи како агрегатор за вести, но тоа што е важно е што корисниците се тие кои ја одбираат содржината. Може да се каже и дека е некој вид друштвена мрежа.

Корисникот може да коментира за вестите и да гласа за нив со што ќе ги искачи нагоре на листата. Најкоментираните, најконтроверзните, најгласаните вести се појавуваат на посебни листи, секако според гласовите на корисниците. Со тоа самите читатели одредуваат кои вести се важни за нив!

Прочитај повеќе