Еден од поглупавите закони кој бараше дозвола за објавување на фотографии со јавни објекти за среќа не помина во Европскиот Парламент. Благодарение на отпорот од половина милион Европјани и неколку организации, сега сите ќе можат слободно и јавно да објавуваат селфи фотографии сликани пред Ајфеловата Кула, Биг Бен или останати познати објекти, без прекршувања на […]

Прочитај повеќе

Скоро 200 години се поминати од денот кога Томас Џеферсон, еден од татковците на САД, во своето писмо до Ајзак Мекферсон ќе напише: „Оној кој добива идеја од мене, добива упатство без да ме осиромаши, исто како што оној кој од мојата ламба ќе го запали својот оган, добива светлина без да ме затемни мене“.

Прочитај повеќе

Холандскиот суд му нареди на популарниот торент сајт Mininova.org да ги избрише сите .torrent фајлови кои ги прекршуваат авторските права или ќе плати казна од 5 милиони евра, по 100 евра за секој пиратски торент. Mininova беше тужена од холандската анти-пиратска организација BREIN, која ги штити авторските права на музичката и филмската индустрија.

Прочитај повеќе