GizChine пишува дека кинески производител објави телефон GooPhone i5 кој е копија на iPhone 5 направена според сите рани фотографии кои се појавија за телефонот на Аpple. GooPhone ќе се појави на пазарот пред Apple, а поднесен е и патент за дизајнот на уредот во Кина и, што е неверојатно, компанијата ќе го тужи Apple […]

Прочитај повеќе

Кина и фалсификат, што има изненадувачко тука? :) Аpple има официјални Apple продавници во Пекинг и Шангаи, но не и во градот Кунминг во јужна Кина каде блогерката BirdAbroad, заедно со својот сопруг, откри три продавници кои се претставени како Apple Store, официјални брендирани продавници за гигантот. Продавниците изгледале официјално, блогарката вели дека се продавале […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот Wikileaks сега има над 1.800 mirror сајтови, или сајтови-копии распределени ширум светот, вклучувајќи ја и Македонија. Ова ја покажува моќта на Интернетот, односно на ширење на информацијата низ децентрализираниот медиум. Ако се изгасне еден, ќе има стотина други сајтови кои ќе ја споделат информацијата.

Прочитај повеќе

Контроверзниот сајт Wikileaks го изгуби својот .org домен кој беше изгасен од американскиот интернет провајдер, беше тргнат од серверите на Amazon, се повлече и PayPal преку кој одеа донациите за сајтот, а сега и Швајцарската пошта ја изгаси финансиската сметка на основачот на Wikileaks, Џулијан Асанж.

Прочитај повеќе