Заменик претседателот на Amazon, Тим Бреј си поднесе отказ на своето место во најголемата продавница во светот. Причината за отказот е несогласувањето со отказите кои има беа поделени на вработените во Amazon кои ги критикуваа условите за работа во време на пандемија. Отпуштањето на свиркачите не е само несакан ефект на макроекономските сили, ниту е […]

Прочитај повеќе

Шпанската влада дозволи воведување на нов закон кој ќе блогира сајтови кои споделуваат пиратска содржина. Познат како Sinde Law, законот ќе дозволи да се креира владин орган кој ќе има слобода да ги принуди интернет провајдерите да блокираат сајтови. Таа комисија за авторски права ќе одредува дали или не треба да се спроведат акции против […]

Прочитај повеќе

Аshleymadison.com e веб сервис кој им помага на луѓето во брак да имаат афери. Звучи интересно за многумина, но… уште поинтересно неодамна сите поголеми мрежи за рекламирање вклучувајќи ги Facebook, Google, Bing и YouTube, му забранија на сопственикот да ја рекламира страницата и некои од неговите слични проекти, најверојатно врзувајќи го со сексуални услуги.

Прочитај повеќе

Контроверзниот сајт Wikileaks го изгуби својот .org домен кој беше изгасен од американскиот интернет провајдер, беше тргнат од серверите на Amazon, се повлече и PayPal преку кој одеа донациите за сајтот, а сега и Швајцарската пошта ја изгаси финансиската сметка на основачот на Wikileaks, Џулијан Асанж.

Прочитај повеќе