Слободната друштвена мрежа која е во сопственост на корисниците, Diaspora, ја прифати Декларацијата за правата на корисниците на друштвени мрежи со цел да им понуди на корисниците побезбедно и поприватно споделување на лични податоци со сигурност дека истите нема да бидат злоупотребени. Diaspora беше најавена уште пред една година кога нејзиниот концепт, да биде изградени […]

Прочитај повеќе

Twitter ќе внесе мала промена при дозволување на третите, надворешни апликации да ги користат податоците на корисниците, односно ќе се појави подетален екран за дозволи кој ќе информира кои апликации користат кои информации од сервисот. Како на Facebook.

Прочитај повеќе

Facebook претстави две нови опции за безбедност и заштитување на профилот. Се чини никој не ми кажал за опциите на основачот на мрежата Марк Закерберг, чија фан страна беше пробиена истиот ден кога се претставија и новите опции.

Прочитај повеќе

Facebook воведува дополнителни опции за заштита на приватноста преку мобилното користење на друштвената мреажа. Опциите ќе овозможат подетален преглед на споделените информации преку различни апликации и веб сајтови, и можност за контролирање на пристапот до тие информации од страна на апликациите, исто како што е достапно и на десктоп Facebook во менијата Applications and Websites од опциите за приватност.

Прочитај повеќе

Над 25.000 луѓе ветија дека ќе се откажат од друштвента мрежа приклучувајќи се на иницијативата „Откажи се од Facebook“, иницијатива која го одбра 31 мај како ден за акција и конечно бришење на профилите.

Прочитај повеќе

Сигурно се изненадивте од пораката за промена на приватноста со која ве пречека Facebook кога се логиравте на мрежата? Се работи за „Publisher Privacy Control“ промени со кои друштвената мрежа планира да им даде на 350-те милиони корисници поголема контрола врз нивната приватност и содржината која ја објавуваат.

Прочитај повеќе

Според весникот Le Monde, француската влада размислува за нов закон „Loppsi 2″ кој ќе овозможи државата да инсталира софтвер кој ќе ги „набљудува, збира, снима, зачувува и пренесува“ сите куцања по тастатурата на компјутерот каде тој софтвер е инсталиран, односно легализација на тројански софтвер во компјутерите.

Прочитај повеќе