Најголемите европски издавачи здружено се обидуваат да го ограничат влијанието на Google во Европа. Компаниите кои доаѓаат од Франција и Германија се најгласни во своето лобирање, а издавачите имаат многу забелешки, вели New York Times. Главна причина за лобирањето против Google е намалениот приход од печатените изданија, по се поизразеното префрлање на дигиталните платформи. Издавачите […]

Прочитај повеќе

Притисокот на дел од државите-членки, пред се Франција и Германија, врз Европската комисија ќе предизвика повторно да се разгледа спогодбата за конкурентност која е постигната со Google. Европа сака Google да биде фер во прикажувањето на резултатите кои водат до услугите кои ги нуди компанијата и конкурентите. Компанијата со првичниот договор нема да плати казна, […]

Прочитај повеќе

Европската комисија ги казни производителите на телевизија LG, Philips, Panasonic, Samsung, Toshiba и Technicolor со рекордни 1,47 милијарди евра бидејќи цела декада ги местеле цените на катодните цевки кои се користат во компјутерски монитори и телевизори. Тајванската Chunghwa Picture Tubes не беше казнете бидејќи и помогна на Комисијта да го открие картелот. „Едни од најорганизираните […]

Прочитај повеќе

Неодамна стартуваните страни за брендови на друштвената мрежа сега се прикажуваат и на резултатите од пребарувањето на Google.com. Ова може да биде паметен потег на Google да ги заинтересира брендовите. Сега Google+ ќе стане мрежа која ги истакнува брендовите, нивните страни и промоции на најголемиот и најкористениот интернет пребарувач. „Содржината од +Page, како што се […]

Прочитај повеќе

На YouTube се појави видео од Мicrosoft реклама со Gmail man ликот во која се исмејува го Google што ги чита имејл пораките на корисниците со цел да таргетира реклами, односно дека на Google не му е гајле за приватноста се додека испорачува потаргетирани реклами. Според ZDNet, рекламата е оригинална од Microsoft и прв пат […]

Прочитај повеќе

Дали интернет провајдерите ќе треба да воведат посебни пракси за менаџирање на сообраќајот, приотеризирање на интернет сообраќајот и дали таквото менаџирање може да направи проблем и не фер ефекти за корисниците… сите овие клучни прашања за нет неутралноста ќе бидат разгледани од Европската Комисија која ги повика корисниците, провајдерите, хардверските компании и сите други во […]

Прочитај повеќе

Деновиве се одржа интерактивен саем за кариера „e-Career Fair“ во организација на Националната програма за практикантска работа и вработување „Моја Кариера“ во рамките на Проектот на УСАИД за конкурентност.

Прочитај повеќе