Европските компании се организираат за да го закопаат Google во граѓански парници. Станува збор за компании кои би го тужеле Google за нарушување на законот за конкуренција. Меѓународната адвокатска канцеларија Hausfeld и Avisa ја направи онлајн платформата која на сите ќе им овозможи полесно да го тужат Google и да побараат финансиска репарација. Платформата доаѓа […]

Прочитај повеќе

Европската комисија официјално го обвини Google дека ја користи доминацијата на својот пребарувач за да и наштети на конкуренцијата и потрошувачите. Овојпат комисијата се одлучи да ја прошири истрагата и на Android оперативниот систем. Забелешките на Европската комисија сe поделени на неколку области. Прво, компанијата е обвинета дека им дава подобар простор на своите шопинг […]

Прочитај повеќе

Европската унија е во последна фаза на подготовките за тужба против монополскиот статус на Google. Формалната жалба ќе биде вложена следните неколку недели, јавува Wall Street Journal. Во моментот претставници на Унијата остваруваат средби со дел од компаниите кои се желеа и бараа анти-монополски мерки против Google. Една од овие компании е Microsoft, но поради […]

Прочитај повеќе

Vip и One ќе треба да причекаат уште три месеци за одлуката на Комисијата за заштита на конкуренцијата, која најави дека во следните 90 работни дена ќе поведе постапка во која ќе дозволи или забрани основање на нов заеднички ентитет. Комисијата за заштита на конкуренцијата на трети февруари донесе заклучок дека постои опасност спојувањето меѓу […]

Прочитај повеќе

Германија размислува да започне да го третира Google како комунална компанија, односно како електростопанство, водовот и сличните компании. Таквото категоризирање значи дека компанијата ќе биде под „лупа“ на регулаторна комисија за да се избегне злоупотреба на доминантниот удел на пазарот. Документот од Bundeskartellamt регулатор кој се грижи за заштита на конкуренцијата, предупреди дека доколку гигантот […]

Прочитај повеќе

Ново пронајдени документи покажуваат дека отвореноста на Android не е таква како што ја прикажуваат, јавува Wall Street Journal. Документите покажуваат дека Google наметнува строги ограничувања на компаниите кои го користат нивниот пребарувач, Youtube па дури и апликациите на Google Play. За замена за овие услуги производителите мораат на своите уреди да инсталираат и други […]

Прочитај повеќе

Google постигна договор со европските регулатори, а со тоа ја избегна највисоката казна која беше предложена досега. Сепак Google не помина лесно овој договор и ова се најтешките услови кои му се наметнати на гигантот досега. Google успеа да го заштити својот алгоритам за пребарување од погледите на регулаторот и да ја избегне потенцијалната казна […]

Прочитај повеќе

Google мора да направи повеќе за да одговори на критиките дека ги блокира конкурентите во резултатите од пребарувањата, вели европскиот шеф за конкуренција, Жоакин Алмунија. Google поднесе предлози до Европската Комисија за подобрување на резултатите од пребарувањето, но, според г. Алмуниja, овие предлози не се доволно добри, и интернет пребарувачот – кој држи 80 отсто […]

Прочитај повеќе

Вчерашната казна за Microsoft треба да ги загрижи и останатите компании кои го нарушуваат слободниот европски пазар, пишува All Things Digital. Ова пред се се однесува на Google кои веќе долго време се под „лупа“ на Европската Комисија. Забелешките кои ги има Европската Комисија, а се однесуваат на Google се пред се поради доминацијата која […]

Прочитај повеќе

Стив Возниак, ко-оосновачот на Apple и човек кој не го фаворизира својот продукт насила, изјави дека Apple се повеќе заостанува зад своите конкуренти во полето на паметните телефони. „Моментално, според моето мислење, некако заостнуваме со можностите на подрачјето на паметните телефони. Другите нè стигнаа. Samsung е одличен конкурент кој прави навистина одлични производи“, вели Возниак […]

Прочитај повеќе

На европските регулатори по се изгlеда им здодеа однесувањето на Microsoft. Откако во јули се заканија дека ќе го казнат Microsoft, сега отпочнуваат со правна развршница на случајот, јавува Reuters. Откако регулаторите чекаа три години за рамноправно  интегрирање на сите прелистувачи во Windows 7, а тоа не се случи, тие се подготвуваат за правна разрешница. Microsoft […]

Прочитај повеќе

Eвропската комисија го предупреди Google дека има четири можни „злоупотреби на доминацијата“ за која што ќе може да го казни, и му даде на ИТ гигантот неколку недели да си најде решение на тие пропусти. Ова предупредување доаѓа по истрагата која Комисијата ја започна во 2010 година да провери дали Google манипулира со резултатите од […]

Прочитај повеќе