Првиот таблет компјутер на Microsoft кој ќе работи на Windows 8 ќе има поддршка само за Wi-Fi поврзување, открива Bloomberg. Весникот се повикува на лица блиски до компанијата кои не сакале да откријат други спецификации бидејќи истите сè уште не се објавени јавно. За споредба, најголемиот конкурент на Surface кој доминира со пазарот – iPad, […]

Прочитај повеќе

Европската Унија најави дека ќе држи будно око врз интернет провајдерите дали дискриминираат содржина. Според принципот на интернет неутралност, секоја веб содржина мора да еднакво достапна за секој, без привилегии и без блокирања. Новите европски телеком правила со кои ќе се гарантира неутралноста, како и поквалитетна услога и транспарентност, стапуваат на сила на 25-ти мај 2011-та.

Прочитај повеќе

BitMate е BitTorrent клиент е наменет за да ја ги зголеми перформансите на хостови со конекции со слаб проток. Тоа не го прави на штета на другите клиенти и може да ја зголеми моќта за симнување до 70%, а на качување до 100 отсто. Иако битторент технологијата најчесто се врзува со пиратеријата, тоа што е интересно со овој проект го финансира владата на САД, за да им помогне на земјите од третиот свет кои имаат слаб интернет. Проектот го работат истражувачи од MIT.

Прочитај повеќе

Freedom е апликација за Мac и Windows која ве блокира да се конектирате на Интернет за одредено време кое самите ќе си го поставите, од 15 минути до 8 часа, а Anti-Social е Mac алатка која ги блокира сите друштвени сајтови како Facebook и Twitter. И двете алатки се вид „ослободување“, враќајќи ви ја контролата врз интернет конзумирањето, како и родителската контрола за спречување на децата од постојано висење онлајн.

Прочитај повеќе

Ка-Sat беше лансиран со руската Proton ракета од Казакстан, и целта му е да понуди брз широкопојасен интернет за далечните домовите каде нормалниот кабел не пристига.

Прочитај повеќе

<Надополнето>Skype конечно функционира за сите после 20 часа недостапност. Барем за некои корисници. Милиони други се уште имаат проблем да се логираат на сервисот, често по логирањето Skype се гаси по некоја минутка. За тие пак што ќе се логираат, џабе! бидејќи ни ги нема поголемиот дел од контактите.

Прочитај повеќе

Зе Франк е комичар кој во 2001 стана познат по своето вирално видео „Како да играте соодветно“, а од тогаш се занимава со онлајн комедија, веб играчки и слични комични и друштвени експерименти, како барање од корисниците да му го напишат неговото шоу користејќи веб алатки.

Прочитај повеќе

Интернет provajderite Time Warner Cable Inc. и Frontier Communication Inc. објавија дека ќе го ограничат интернет сообраќајот на пакети, навидум слични на оние кои ги имаме во Македонија, овозможени од Т-Хоум и Он.нет – на 5, 10, 20 и 40 ГБ и планираат да наплатат по 1$ за секој додатен гигабајт. (Просечна цена на интернет и телефонска претплата е околу 65$ за месец)

Прочитај повеќе