Quarantine Chat e релативно нова алатка осмислена од двајца уметници кои посакале да им се олеснат маките во услови на карантин и социјално дистанцирање. Доколку се наоѓате во ситуација да сакате да разговарате со некого, Quarantine Chat ќе ви помогне да започнете разговор со непознати луѓе кои се наоѓаат во ситуација слична на вашата. За […]

Прочитај повеќе

Сајбер безбедноста полека, но сигурно станува едно од клучните прашања дури и кога политиката е во прашање. Прислушување, следење на комуникации и обиди за влијанија во политиката се дел од секојдневието. За зголемување на безбедноста на комуникацијата помеѓу вработените во Европската комисија, Комисијата на своите вработени им препорача да користат Signal. Комисијата на вработените им […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи се направени за повеќе време со пријателите. Сепак, друштвените мрежи и разговорите на текст платформите не можат да бидат замена за комуникацијата во живо. Видеото не е ново, но најголем дел од констатациите сè уште се актуелни.

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните сервиси за инстант комуникација, WhatsApp, најави дека ќе промени една пракса која ќе го оддели од конкуренцијата.  Наскоро на корисниците на сервисот ќе им бидат презентирани реклами. Ова сепак не е најголемиот проблем. Компанијата најавува дека започнува да ги споделува податоците со Facebook (потсетник: FB го купи WhatsApp во 2014-та), кој ќе ги користи […]

Прочитај повеќе

Кина го направи првиот чекор за да стане лидер на полето на квантно истражување. Oд пустината Гоби, e лансиран првиот, експериментален, квантен сателит, јави New York Times. Лансирањето е успешно. Сателитот е во орбита, на висина од околу 600 километри и прави круг околу земјата секој 90 минути. Сателитот е наречен Quantum Experiments at Space Scale или Quess, а […]

Прочитај повеќе

Ако беше потребно малку подолго време за светските лидери да се приклучат на Facebook и на Twitter, сега е само прашање на време кога лидерите ќе се приклучат на Snapchat. Свои профили на платформата имаат Европскиот совет, Владата на Франција, Владата на Ирска, Стејт департментот, Обединитете нации, UNICEF и куп други организации. Освен ова профили […]

Прочитај повеќе

Иако корисниците не беа премногу воодушевени кога Facebook најави дека мора да имате две различни апликации, една за читање постови, други Messenger за комуникацијa; две години подоцна планот изгледа дека функционира. Иако добар дел од успехот доаѓа од нашата зависност од друштвената мрежа и потребата да се допишуваме. Денес, Messenger има над 800 милиони корисници […]

Прочитај повеќе

Апликациите за чет во 2015 година ги надминаа социјалните мрежи. Збирот од корисници на четирите најпопуларни апликации е значително поголем од соодветниот збир на корисници на друштвените мрежи. Поради ова, апликациите стануваат се поинтересни за бизнисите и компаниите како можна платформа за презентирање на реклами, вели Business Insider. Како и друштвените мрежи и најголемите апликации […]

Прочитај повеќе

Slack работи на Botkit платформа која ќе овозможи поедноставна изработка на ботови. Заедно со новите алатки, доаѓа и објавата дека сервисот има 2 милиони aктивни корисници, како и нов фонд од 80 милиони долари со кои ќе се мотивираат девелоперите да креираат апликации за Slack. Станува збор за алатка за соработка што овозможува полесна комуникација […]

Прочитај повеќе

(„Стартап алатки“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Луѓето во ИТ индустријата му „копаат” гроб на имејлот веќе цела една деценија, но нивните предвидувања секогаш изгледале […]

Прочитај повеќе

На неодамнешно предавање на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), новинарот и ТВ водителот Огнен Јанески говореше пред студентите зошто таканаречените „soft skills“ му се потребни на секој, посебно на ИТ студентите. На ИТ факултетите не се предаваат комуникациски вештини, што е и мотив да се организира предавањето, иако тие вештини се клучни. […]

Прочитај повеќе

Популарноста на емотиконите не е новитет, но емотиконите стануваат најпопуларна форма на изразување на друштвената мрежа за фотографии Instagram. Нивното користење е толку често што е можно наскоро да постанат најпопуларен и универзален јазик кој се користи на платформата. „Ова е ретка можност, да се набљудува креирањето на нов јазик. Емотиконите претставуваат валиден и речиси […]

Прочитај повеќе