Христина Бендева е студент на ФИКТ која уште од мали нозе знаела дека сака да изгради кариера поврзана со компјутери. Иако пред некој ден официјално дипломира на смерот компјутерски науки и инженерство, таа сепак се запиша на курсот Основи на компјутерски науки и развивање софтвер за да се усоврши во програмирањето и да стигне полесно до […]

Прочитај повеќе

A.M.Turing Award е позната и како Нобелова награда за компјутери, а ја доделува Association for Computing Machinery. Наградата традиционално се доделува секоја година од 1966 година за најголем доприонос во областа, и иако до сега беа наградени еден куп гении кои придонесоа да живееме во дигитално општество, сепак наградите делуваа мали. Наградата досега беше 250.000 […]

Прочитај повеќе

Креаторот на програмскиот јазик Lisp и професор на Универзитетот Стенфорд, Џон МеКарти почина на 84 година. Г. Мекарти е познат како пионер во развојот на вештачката интелигенција. Всушност, тој го има и претставено овој термин во 1955 година. Tој го смислил терминот „вештачка интелигенција“ кога се обидувал да добие средства за истражување од фондацијата Rockefeller. […]

Прочитај повеќе

Иако во Македонија имаме обемни образовни програми за компјутерски науки, сепак ни недостасуваат многу модули кои би било добро да ги знаеме. Lecturefox е интернет страница каде можете да најдете многу бесплатни предавања од најдобрите американски универзитети.

Прочитај повеќе

Игор Трајковски е доцент по компјутерски науки на Њујорк универзитетот во Скопје. Во неговото професионално искуство исто така може да се пронајде и работење во Google и тоа во седиштето на компанијата во Калифорнија, но и во центарот во Швајцарија. Тој има докторат по компјутерски науки здобиен на Јожеф Стефан институтот во Љубљана и активни […]

Прочитај повеќе