Компјутерска опрема, пронајдена во куќа во Гостивар, се користела непознат период за незаконито реализирање на меѓународни разговори, вели Министерството за внатрешни работи. МВР во координација со полициските служби од Република Србија, во акција со име „SIM бокс“ работеа да ја запленат опремата во Македонија и во Србија, која се користела како нелегален оператор за остварување […]

Прочитај повеќе

Хакерот Ендрју Ернхајмер, попознат како Weev, доби три години и пет месеци затворска казна поради пробивање на сервер на AT&T и преземање на над 100.000 имејл адреси на корисници на iPad. По затворот, Weev ќе има три години под надзор и ќе мора да плати 36.000 долари, пишува Mashable. Weev oткри дека може по случаен […]

Прочитај повеќе

Министерството за внатрешни работи доби нова лабораторија за компјутерско вештачење. Според МВР, ваквата лаборатирија стана „неминовно потребна“ бидејќи во последниве години се зголемил интернет криминалот и користењето на информатичката технологија за вршење на кривични дела. „Почнувајќи од областа на економскиот и финансискиот криминал, преку детстката порнографија и компјутерскиот криминал, практично и не постои кривично дело […]

Прочитај повеќе

Единицата за компјутерски криминал при МВР учествуваше во меѓународната операција „CASHSHOP“ која е водена од FBI на територија на три континенти и повеќе држави. Според FBI во Македонија се побарани налози за претрес и распит. По размена на податоци со FBI, МВР сомничи две лица, државјани на Македонија за компјутерски криминал и вмешаност со разбиената […]

Прочитај повеќе

Македонските власти поднеле помалку од 10 барања за да се тргне од сервисите на Google. Скоро сите реакции се од Дирекцијата за заштита на лични податоци, додека „најпопуларните“ содржини на YouTube исполнети со радикален говор на омраза и повик за убиства и криминал остануваат достапни за јавно и кретивно дебатирање. За тие видеа Оделот за компјутерски криминал на МВР не е заинтересиран велејќи „треба прво да се пријават“.

Прочитај повеќе