Во 2012-та и во првите три месеци на 2013-та година се украдени 376 лаптопи и 89 компјутери од основните и средните училишта ширум Македонија. Проектот кој требаше да му обезбеди компјутер на секое дете „безмалку се претвори во Компјутер за секој крадец“, пишува Netpress. Кражбите продолжуваат во 2013-та година, и по првите три месеци. На […]

Прочитај повеќе

Владата рaзмислува да набави 300.000 таблет компјутери за училиштата, дозна Нова Македонија, а потврди министерот за образование Панче Кралев. Овој проект се планира за 2015 година, а причината за користење таблет компјутери е да се избегне оштетувањето на сегашнава опрема. „Ова се прави, како што дознаваме, поради тоа што за штетите направени со сегашната компјутерска […]

Прочитај повеќе

Поминаа три години од стартувањето и реализацијата на проектот „Компјутер за секое дете“. Проектот е релативно успешен бидејќи во многу училишта се користат компјутерите. Како и за што, ќе треба да помине време за да се видат резултатите од сегашниве ученици. Тоа што сега е важно е да се користат компјутерите во сите училишта ширум […]

Прочитај повеќе

Според македонскиот претседател Иванов инвестирањето во информатичките технологии и нивно интегрирање во секојдневието ќе овозможи демократско и инклузивно општество.

Прочитај повеќе

Пред скоро една година Министерството за информатичко општество стартуваше едукативна тв емисија за Еdubuntu, оперативниот систем на кој работат училишните компјутер од проектот „Компјутер за секое дете“.

Прочитај повеќе

Не е доволно само да се стави компјутер пред ученикот, потребно е добар професор и соодветна настава и методика.

Прочитај повеќе

„Do it! Linux не е страшен. Ако сакате да бидете професионалци, тогаш ви е потребно разновидно знаење“ ова на сите корисници заинтересирани за Linux им го порачува Александар „Gemidjy“ Балаловски, основачот на Лугола – корисничката група за GNU/Linux која на 14 Март, минатата недела, прослави 5 години од постоењето. Разговаравме со Александар за идеологијата зад […]

Прочитај повеќе