Европските сајтови ќе се сметаат за одговорни за коментарите кои ги оставаат нивните читатели. Судот за човекови права во Стразбур одлучи дека естонскиот веб сајт Delfi може да биде одговорен за коментарите кои ги оставаат читателите. Тоа што е можеби и поголемо изненадување е дека сајтот може да биде одговорен дури и за коментарите за […]

Прочитај повеќе

Дури 5 отсто од луѓето што коментираат аномнимно онлајн се тролови, вели ново истражување од онлајн платформата Livefyre. Истражувањето направено со 1.300 корисници вели дека 40 отсто од испитаниците коментирале анонимно, од кои 5 отсто ја користат анонимноста да ги малтретираат другите. Тие се анонимни на интернет, безгрижни дека некој некогаш ќе им го открие […]

Прочитај повеќе

Често кога ќе отвориме некое видео на YouTube помеѓу првите коментари се наоѓаат мислења од тролови и сл., што воопшто не не интересираат, ниту имаат поврзаност со самото видео. YouTube, заедно со тимот кој работи на Google+, започна со претставување на новиот систем со кој се понудени подобри опции за модерирање на коментарите. Со новиот […]

Прочитај повеќе

Пред неколку денови од Google ги обновија коментарите на нивниот сервис за блогирање, така што направија сопствен Google+ систем за коментирање, а денес истиот благодарение на развивачот Брендон Холтсклау е достапен и за WordPress. Oвој систем не е оптимизиран за WordPress, сега според тоа што можеме да го видиме работи добро, а гледајќи го кодот […]

Прочитај повеќе

На блогерите сигурно им е познатата Disqus платформата која е една од популарните системи за коментирање на блогови. Disqus на администраторите им нуди платформа преку која може да ги контролираат сите активности, додека корисниците преку една корисничка сметка може да коментираат на повеќе блогови. Помалку и неочекувано, Disqus својата апликација ја објави само за Windows […]

Прочитај повеќе

Развивачите треба почесто и повеќе да комуницираат со корисниците на нивните Android апликлации, препорачува Google. Гигантот сега ќе овозможи развивачите да одговараат на коментарите на Google Play, со цел да овозможи директна комуникација помеѓу „потрошувачите и производителите“, а со тоа на Google Play ќе се најдат и поквалитетни апликации. Опцијата беше најавена од јуни 2012 […]

Прочитај повеќе

Facebook веќе некој период тестира можноста за одговарање на коментари. Така коментирањето ќе добие некаков налик на форум, но и ќе биде од голема помош доколку се развие дискусија. А исто така, директно ќе се знае за кој коментар се однесува одреден одговор. „Ние тестираме нов начин за коментирање на објавите на Facebook. Од сега […]

Прочитај повеќе

Како што вели и самиот наслов, FreeTwitTube е апликација со која е искомбинирано корисничкото искуство помеѓу YouTube и Twitter. Со помош на оваа апликација луѓето може да видат што мисли Twitter заедницата за вашите омилени видеа или видеа што вие ги имате прикачено. [youtube]SNDM86q6g40[/youtube] Покрај директните твитови, апликацијата ги собира и одговорите што се упатени […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа конечно дозволи да се едитираат постари коментари, наместо како до сега да го избришете целиот коментар и да го напишете повторнo. Ниту едитирањето во 60-те секунди по објавувањето не беше доволно бидејќи луѓето подоцна забележуваа дека направиле грешка. Почнувајќи од денес копчето за едитирање се појавува покрај секој ваш коментар. Кликнете на X […]

Прочитај повеќе

Facebook овозможи да коментирате со вашиот Facebook профил на надворешни сајтови преку мобилен телефон. Плагинот Comments Box кој го има на 400.000 веб сајтови, сега има и мобилна верзија која ќе се појави и на сајтот кога е отворен преку мобилен телефон. За корисниците ова е добра вест бидејќи ќе можат да комуницираат со своите […]

Прочитај повеќе

Една од новините во Google+ е појавувањето на нотификации на Google+ јазиче. Google успеа одлично да го интегрира Google+ во сите свои сервиси, како и да го направи сериозен конкурент на Facebook, меѓутоа доколку корисниците сакаат да видат дали имаат некоја новост на Google+ без да мораа да се упатат на друштвената мрежа, мораа да […]

Прочитај повеќе

Facebook воведe нова опција во коментирањето – поставување на видеа, фотографии и преглед на сајтови во склоп на самиот коментар. Додека досега истите можеа да станат дел од коментар само преку URL кое води до посебна страница, отсега ќе можете да ги гледате видеата, фотографиите и кратки описи на сајтовите кои се линкувани, директно во […]

Прочитај повеќе