Сурфањето на интернетот потребно е да биде релаксирачко искуство. Одредени работи, како барање CAPTCHA внес, колачиња, бројни известувања, или наметнувачки прозорци, од петни жили се трудат да го загрозат таквото искуство. Но, ние нема да им дозволиме таквата блага иритација да се претвори во фрустрација. Поради тоа, ова се алатките кои би требало да ги […]

Прочитај повеќе

Прелистувачки колачиња, кој има време за нив? Доколку ви е преку глава од константно барање дозволи за колачиња, би можеле да инсталирате екстензија која автоматски ги прифаќа сите колачиња.  На овој начин, прелистувате без да добивате иритирачки известувања и барање дозволи за поставување колачиња. Иако игнорирањето на нотификациите за колачињата не се премногу препорачува, I […]

Прочитај повеќе

Детектирањето на корисници кои користат AdBlock можеби е против-законско. Според Александер Ханиф oд Тhink Privacy Inc., сајтовите кои детектираат „ad blocker“ софтвер го нарушуваат правото на приватност на корисниците, и наскоро оваа пракса ќе ја изнесе пред суд. Писмото кое го сподели г. Ханиф изгледа дека потекнува од Европската комисија, и датира од крајот на […]

Прочитај повеќе

Google ќе плати рекордна казна од 22 милиони долари, што е најголемата казна изречена за една компанија од американската Федерална комисија, пишува Wall Street Journal. Казната е поради тоа што Google собираше податоци против вољата на корисниците на Safari кој е зададен прелистувач за Mac, iPhone и iPad уредите, но достапен е и за PC-ја. […]

Прочитај повеќе

Британската Need a Cake пекарница беше под опсада откако понуди 75 отсто попуст на своите колачи на Groupon. Mалата пекара со 8 вработени морала да вработи уште луѓе и да обезбеди уште ресурси за да ја исполни побарувачката. Пекарата изгуби 12.500 фунти, што би е всушност профит за една година. „Тоа беше најлошата бизнис одлука […]

Прочитај повеќе

Користејќи ги „колачињата“, Facebook ги следи сите кликнати линкови на сите 800 милиони корисници кои се отворени во последните 90 дена. Ова беше откриено од главниот инжинер на Facebook, Артуро Бехар, кој објасни дека Facebook ги следи и корисниците кои не се членови на мрежата, но кои кликаат на линковите откако ќе посетат некоја фан […]

Прочитај повеќе

Facebook изјави дека го имаат решено проблемот кој неодамна го откри хакерот Ник Кубрилович дека Facebook може да ја следи нашата веб историја дури и кога не сме логирани на оваа друштвена мрежа. Г. Кубрилович до ова откритие дојде после година дена анализи, и откри дека друштвената мрежа користи модификувани колачи кои го следат нашето […]

Прочитај повеќе

Само Данска, Естонија и Британија направиле мали чекори да ги испочитуваат Директивата за е-приватност, вели портпаролот на Европската комисија за Дигиталната Агенда, Џонатан Тод.

Прочитај повеќе

Google и Mozilla најавија дека нивните прелистувачи Chrome, односно Firefox ќе имаат „не следи“ опција која ќе ги оневозможи таргетираните онлајн колачиња да ги следат активностите на корисниците.

Прочитај повеќе

Google објави книга „20 нешта што ги научив за прелистувачите и Вебот“ по повод 20-годишнината од откривањето на Вебот од страна на Тим Бернерс-Ли, што е овој месец. Книгата е соработка на Google Chrome тимот и илустраторот Кристоф Ниман.

Прочитај повеќе

Digital Society направи тест за основната безбедност на единаесте популарни веб сервис, давајќи им оцена од А до F, A значи 5, а Ф =1. Најуспешен на тестот се покажа Gmail.com, со чиста петка, додека Google.com доби тројка (C). Интересно Facebook и Twitter ги паднаа тестовите, односно се покажаа како најранливи сервиси.

Прочитај повеќе

Според германските власти Google Analytics, сервисот за мерење и анализа на интернет сообраќај на веб сајт, го прекршува законот бидејќи сервисот ги собира податоците за посетителите без нивна согласност.

Прочитај повеќе